Volvo 7900 Electric Bus

Gothenburg breidt ElectriCity-project uit naar vijf elektrische bussen

Het Zweedse ElectriCity-project mag in ieder geval twee jaar langer blijven bestaan en er worden twee extra elektrische bussen ingezet. Die gaan rijden op lijn 16. Deze bussen zijn een aanvulling op de drie elektrische Volvo-bussen die sinds 2015 succesvol pendelen tussen de twee universiteitscampussen in de stad. “Ik ben blij en trots dat onze coöperatieve onderneming zo succesvol is geweest dat we nu verder willen gaan met de volgende fase”, aldus Stefan Eglinger van de stad Gothenburg.

ElectriCity is een proeftuin voor elektrisch vervoer in de Zweedse stad, waarin bedrijven, onderzoekers en overheidsinstanties sinds 2013 samenwerken om nieuwe oplossingen voor duurzaam transport en stedelijke ontwikkeling te testen. Het meest zichtbare project in ElectriCity zijn de elektrische Volvo-bussen op lijn 55.

Buslijn 16

De twee nieuwe bussen gaan rijden op lijn 16, tussen de winkelcentra Nordstan en Frihamnen. Er worden laadpalen gebouwd bij Eriksbergstorget en bij het Sahlgrenska Hospital. “Wij weten dat de mensen in deze regio meer elektrische bussen willen en over buslijn 55 zij ze al heel tevreden”, aldus Ulrika Frick, de voorzitter van de OV-raad in de regio Västra Götaland. Deze raad is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van OV in de regio.

“We willen dat meer mensen hun auto opgeven om uitstoot en geluidsoverlast te verminderen. Elektrische bussen helpen ons om die doelen te bereiken en onze missie is dus om het openbaar vervoer voor de toekomst te ontwikkelen. Daarom kijken we vooruit naar de volgende grote stap, waarbij we grotere bussen testen met meer frequente routes en meer passagiers.”

Ander elektrisch vervoer

Naar verwachting zullen er tot aan 2020 niet alleen elektrische, maar ook andere slimme oplossingen voor de OV-sector worden getest, zoals het autonome Bus Stop Docking en bus platooning. Dan rijden bussen zonder bestuurder heel dichter achter elkaar aan. “We moeten het duurzame vervoer van mensen en goederen implementeren”, aldus Niklas Gustafsson van Volvo Group. “Daarom is het goed dat we het project uitbreiden en de mogelijkheden voor autonoom vervoer beginnen te bestuderen.”

Waar ElectriCity zich nu nog volledig richt op openbaar vervoer, is het dus de bedoeling om ook andere elektrische voertuigen gaan testen. De stad denkt dat dit nodig is om het vervoer in een stad te verduurzamen. “Elektrisch vervoer beleeft een opmars binnen de wereldwijde transportsector en het is dus de uitdaging om de elektrificatie van het vervoer goed te implementeren in toekomstige slimme en duurzame steden”, aldus Erik Brandsma, de directeur van het Swedish Energy Agency. “Dit is waarom we geëlektrificeerde, gelede bussen en andere zware voertuigen willen demonstreren in het stadsleven.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.