Arriva, bus, Breda

Weren contant geld uit bus maakt ritprijs in Brabant tijdelijk duurder

In de Brabantse bussen van Arriva en Hermes zal het vanaf 1 december niet meer mogelijk zijn om met contant geld een kaartje te kopen. De provincie heeft besloten om per 1 oktober alle bussen uit te rusten met apparatuur voor het betalen met pinpas, contactloos of creditcard, om twee maanden later de overstap te maken naar volledig cashloos. De aanschaf van de benodigde pinapparatuur wordt bekostigd door een tijdelijke verhoging van de tarieven. 

Het gaat hier om een verhoging van het regionale kilometertarief van €0,0023, terwijl het ritkaartje en dalurendagkaartje respectievelijk €0,15 en €0,20 duurder worden. Dit gaat in op 1 januari 2018. Arriva en Hermes zijn de eerste vervoerders die GVB volgen in het besluit om contact geld volledig uit de bussen te weren. GVB nam dat besluit al in maart.

Overvallen

Wel is het de eerste keer dat in een hele provincie geen contant geld meer geaccepteerd zal worden in de bus. In Noord-Brabant was overigens al geen geld meer aanwezig in de avonduren in de steden Tilburg, Breda en Den Bosch. De provincie Noord-Brabant en de vervoerders hopen daarmee de sociale veiligheid in het OV te verbeteren.

Het besluit om geleidelijk cash te gaan weren, volgt een trend van busovervallen in 2015 en 2016 waar alle vervoerders mee te maken kregen. “Dat is natuurlijk onacceptabel en de vervoerders hebben daarna met onze hulp meteen actie ondernomen”, aldus de Brabantse gedeputeerde Christophe van der Maat.

Daar vonden ook pilots plaats met het pinnen in de bus. Zo werd gekeken of reizigers eraan konden wennen, maar ook of de techniek voor het pinnen voldoende betrouwbaar is. Dat laatste is vereist om uiteindelijk contant geld helemaal te kunnen weren uit de bussen. Van der Maat: “De ervaringen bij de pilots waren uitstekend. Het pinnen kost niet meer tijd dan contant afrekenen en zowel de reizigers als de chauffeurs ervaren het als een prima oplossing.”

Campagne

Om te zorgen dat de chauffeurs ook werkelijk cash mogen weren uit de bussen, start de provincie met een campagne om reizigers te informeren. Daarin wordt ook duidelijk gemaakt dat het nog wel mogelijk zal zijn om met contant geld te betalen buiten te bus. Op alle reguliere verkooppunten voor OV-bewijzen blijft contant betalen voor een buskaartje mogelijk en het aantal verkooppunten wordt uitgebreid met verkooppunten bij VVV’s en Primera’s in grote steden.

Auteur: Inge Jacobs

5 reacties op “Weren contant geld uit bus maakt ritprijs in Brabant tijdelijk duurder”

Bla BlaDiblabla|11.07.17|14:11

Dus omdat er overvallen zijn mag de klant betalen voor de oplossing. Vriendelijk.

x y|12.07.17|18:54

En dan met het kilometertarief ook nog eens de klanten die wel een plaatsbewijs hebben en dus niets met contante geld in de bussen te maken hebben. Uitermate vriendelijk. Perfect plan Provincie Noord Brabant ! Hoe verzin je het.

Evert Bouws|13.07.17|00:17

Is wel eens overwogen, dat de reizigers ook cash geld bij zich hebben? Met andere woorden, lost dit werkelijk iets op wat de veiligheid in de bus betreft? De gesloten poortjes van trein en metro blijken ook niet echt te helpen om ongewenste types uit het OV te weren.

Peter H. Smit|13.07.17|00:32

Investeer dat extra geld nou in cash kluisjes met zo’n klep zoals ze in Amerika hebben. Dan ziet niemand hoeveel geld er in de kluis is en kan niemand in de bus er bij. Pas in de garage kan een medewerker met de juiste sleutel de kluis openen. Ze zullen in Amerika ook wel een manier weten om de verkoop van plaatsbewijzen door de chauffeur te controleren, ook al kan de chauffeur niet meer zelf zijn ontvangen geld afdragen of iets dergelijks.
Met zo’n investering steun je personeel en publiek.

Roel Bartlema|15.07.17|14:33

Afgezien van de reizigersonvriendelijke aanpak heeft dit soort ´tijdelijke´
verhogingen ook nog eens de neiging om definitief te worden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Weren contant geld uit bus maakt ritprijs in Brabant tijdelijk duurder | OVPro.nl
Arriva, bus, Breda

Weren contant geld uit bus maakt ritprijs in Brabant tijdelijk duurder

In de Brabantse bussen van Arriva en Hermes zal het vanaf 1 december niet meer mogelijk zijn om met contant geld een kaartje te kopen. De provincie heeft besloten om per 1 oktober alle bussen uit te rusten met apparatuur voor het betalen met pinpas, contactloos of creditcard, om twee maanden later de overstap te maken naar volledig cashloos. De aanschaf van de benodigde pinapparatuur wordt bekostigd door een tijdelijke verhoging van de tarieven. 

Het gaat hier om een verhoging van het regionale kilometertarief van €0,0023, terwijl het ritkaartje en dalurendagkaartje respectievelijk €0,15 en €0,20 duurder worden. Dit gaat in op 1 januari 2018. Arriva en Hermes zijn de eerste vervoerders die GVB volgen in het besluit om contact geld volledig uit de bussen te weren. GVB nam dat besluit al in maart.

Overvallen

Wel is het de eerste keer dat in een hele provincie geen contant geld meer geaccepteerd zal worden in de bus. In Noord-Brabant was overigens al geen geld meer aanwezig in de avonduren in de steden Tilburg, Breda en Den Bosch. De provincie Noord-Brabant en de vervoerders hopen daarmee de sociale veiligheid in het OV te verbeteren.

Het besluit om geleidelijk cash te gaan weren, volgt een trend van busovervallen in 2015 en 2016 waar alle vervoerders mee te maken kregen. “Dat is natuurlijk onacceptabel en de vervoerders hebben daarna met onze hulp meteen actie ondernomen”, aldus de Brabantse gedeputeerde Christophe van der Maat.

Daar vonden ook pilots plaats met het pinnen in de bus. Zo werd gekeken of reizigers eraan konden wennen, maar ook of de techniek voor het pinnen voldoende betrouwbaar is. Dat laatste is vereist om uiteindelijk contant geld helemaal te kunnen weren uit de bussen. Van der Maat: “De ervaringen bij de pilots waren uitstekend. Het pinnen kost niet meer tijd dan contant afrekenen en zowel de reizigers als de chauffeurs ervaren het als een prima oplossing.”

Campagne

Om te zorgen dat de chauffeurs ook werkelijk cash mogen weren uit de bussen, start de provincie met een campagne om reizigers te informeren. Daarin wordt ook duidelijk gemaakt dat het nog wel mogelijk zal zijn om met contant geld te betalen buiten te bus. Op alle reguliere verkooppunten voor OV-bewijzen blijft contant betalen voor een buskaartje mogelijk en het aantal verkooppunten wordt uitgebreid met verkooppunten bij VVV’s en Primera’s in grote steden.

Auteur: Inge Jacobs

5 reacties op “Weren contant geld uit bus maakt ritprijs in Brabant tijdelijk duurder”

Bla BlaDiblabla|11.07.17|14:11

Dus omdat er overvallen zijn mag de klant betalen voor de oplossing. Vriendelijk.

x y|12.07.17|18:54

En dan met het kilometertarief ook nog eens de klanten die wel een plaatsbewijs hebben en dus niets met contante geld in de bussen te maken hebben. Uitermate vriendelijk. Perfect plan Provincie Noord Brabant ! Hoe verzin je het.

Evert Bouws|13.07.17|00:17

Is wel eens overwogen, dat de reizigers ook cash geld bij zich hebben? Met andere woorden, lost dit werkelijk iets op wat de veiligheid in de bus betreft? De gesloten poortjes van trein en metro blijken ook niet echt te helpen om ongewenste types uit het OV te weren.

Peter H. Smit|13.07.17|00:32

Investeer dat extra geld nou in cash kluisjes met zo’n klep zoals ze in Amerika hebben. Dan ziet niemand hoeveel geld er in de kluis is en kan niemand in de bus er bij. Pas in de garage kan een medewerker met de juiste sleutel de kluis openen. Ze zullen in Amerika ook wel een manier weten om de verkoop van plaatsbewijzen door de chauffeur te controleren, ook al kan de chauffeur niet meer zelf zijn ontvangen geld afdragen of iets dergelijks.
Met zo’n investering steun je personeel en publiek.

Roel Bartlema|15.07.17|14:33

Afgezien van de reizigersonvriendelijke aanpak heeft dit soort ´tijdelijke´
verhogingen ook nog eens de neiging om definitief te worden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.