Connexxion, bus

Provincie Flevoland compenseert reizigers voor hogere OV-prijs

Connexxion, bus

Door een aanpassing in het tariefsysteem voor het openbaar vervoer zijn de prijzen voor het busvervoer in Flevoland voor bepaalde reizigers de afgelopen maand fors duurder geworden. Met name scholieren zijn sinds juli geconfronteerd met maandabonnementen die wel 20 tot 30 euro duurder uitvallen. De provincie gaat die reizigers compenseren voor hun hogere kosten.

Sinds het begin van deze maand is er een nieuw tariefsysteem ingezet. Het was bekend dat daardoor sommige reizigers duurder uit zouden zijn, maar het was beloofd dat de stijging niet hoger zou zijn dan 12 euro per maand. Door een fout in het berekeningssysteem, blijkt die grens soms fors overschreden te worden.

“De OV-zones in Flevoland zijn groter dan in de rest van Nederland”, vertelt gedeputeerde Ad Meijer. Omdat de zones in het nieuwe tarief zijn vervangen voor een kilometertarief, komen sommige busreizigers in Flevoland nu negatiever uit.

Compensatie

De gedeputeerde wil ten allen tijde voorkomen dat het OV te duur wordt. “Het standpunt is dat het openbaar vervoer ook voor mensen met een smalle beurs betaalbaar moet blijven”, vertelt Meijer. Daarom compenseert de provincie alle reizigers bij wie de abonnementsprijs meer dan 12 euro per maand is gestegen.

Die compensatie wordt betaald uit het budget dat de provincie beschikbaar heeft voor de exploitatie van het openbaar vervoer. “Daarom is het belangrijk om snel te evalueren, zodat de gevolgen voor alle partijen duidelijk zijn. Het hoofddoel is om het OV betaalbaar te houden voor alle reizigers, dus ook met een smalle beurs.”

Connexxion

Reizigers hoeven niet bij de provincie een verzoek in te dienen voor compensatie. Vervoerder Connexxion is namelijk degene die de uitvoering van de compensatie voor zijn rekening neemt. De compensatieregeling blijft gelden zolang er sprake is van een verkeerde situatie, volgens Meijer in ieder geval tot 1 juli 2018. “Op het moment dat wij die betaalbaarheid in het beleid kunnen waarborgen, is de compensatie niet meer nodig.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Provincie Flevoland compenseert reizigers voor hogere OV-prijs | OVPro.nl
Connexxion, bus

Provincie Flevoland compenseert reizigers voor hogere OV-prijs

Door een aanpassing in het tariefsysteem voor het openbaar vervoer zijn de prijzen voor het busvervoer in Flevoland voor bepaalde reizigers de afgelopen maand fors duurder geworden. Met name scholieren zijn sinds juli geconfronteerd met maandabonnementen die wel 20 tot 30 euro duurder uitvallen. De provincie gaat die reizigers compenseren voor hun hogere kosten.

Sinds het begin van deze maand is er een nieuw tariefsysteem ingezet. Het was bekend dat daardoor sommige reizigers duurder uit zouden zijn, maar het was beloofd dat de stijging niet hoger zou zijn dan 12 euro per maand. Door een fout in het berekeningssysteem, blijkt die grens soms fors overschreden te worden.

“De OV-zones in Flevoland zijn groter dan in de rest van Nederland”, vertelt gedeputeerde Ad Meijer. Omdat de zones in het nieuwe tarief zijn vervangen voor een kilometertarief, komen sommige busreizigers in Flevoland nu negatiever uit.

Compensatie

De gedeputeerde wil ten allen tijde voorkomen dat het OV te duur wordt. “Het standpunt is dat het openbaar vervoer ook voor mensen met een smalle beurs betaalbaar moet blijven”, vertelt Meijer. Daarom compenseert de provincie alle reizigers bij wie de abonnementsprijs meer dan 12 euro per maand is gestegen.

Die compensatie wordt betaald uit het budget dat de provincie beschikbaar heeft voor de exploitatie van het openbaar vervoer. “Daarom is het belangrijk om snel te evalueren, zodat de gevolgen voor alle partijen duidelijk zijn. Het hoofddoel is om het OV betaalbaar te houden voor alle reizigers, dus ook met een smalle beurs.”

Connexxion

Reizigers hoeven niet bij de provincie een verzoek in te dienen voor compensatie. Vervoerder Connexxion is namelijk degene die de uitvoering van de compensatie voor zijn rekening neemt. De compensatieregeling blijft gelden zolang er sprake is van een verkeerde situatie, volgens Meijer in ieder geval tot 1 juli 2018. “Op het moment dat wij die betaalbaarheid in het beleid kunnen waarborgen, is de compensatie niet meer nodig.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.