SP in Amersfoort twijfelt aan gunning Utrechtse concessie aan Syntus

De SP-fractie in Amersfoort plaatst vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de gunning van de concessie Provincie Utrecht aan Syntus. De lokale politieke partij meent dat Syntus namelijk niet waar kan maken wat er was beloofd. Dit schrijft gemeenteraadslid Marijke Jongerman van de SP in schriftelijke vragen aan het college van B&W.

Het gemeenteraadslid meent op basis van het vervoerplan 2018 dat Syntus de aanbesteding heeft gewonnen met een ‘te rooskleurige dienstregeling’. Enige tijd terug presenteerde Syntus dit concept vervoerplan, waarin de vervoerder de intentie kenbaar maakte om één lijn te schrappen en de frequentie van andere lijnen wil verlagen. SP noemt dit echter een verdere achteruitgang van het OV.

Frequentieverlaging

Het gaat om het schrappen van lijn 1 door Soesterkwartier en Isselt op zondag, omdat hier te weinig mensen gebruik van maken. De frequentie op lijn 6 en lijn 8 zal worden verlaagd en verder worden op lijn 3, 5 en 7 tussen Amersfoort en Vathorst enkele vroegen ritten geschrapt, omdat die vaak heel rustig zijn. Syntus zegt dat dit besluit meer ruimte in de dienstregeling brengt, waardoor bussen beter volgens dienstregeling kunnen rijden en de punctualiteit verbetert.

Maar SP is van mening dat de eerder voorgestelde dienstregeling van Syntus te ‘rooskleurig’ was. Daarom twijfelt gemeenteraadslid Jongerman aan de legitimiteit van de gunning. “Uit dit plan blijkt ook dat Syntus vrijwel alle lijnen te krap had ingepland en dat dit een van de belangrijkste redenen is waarom er nu elders in het vervoerplan bezuinigd moet worden op ritten”, aldus Jongerman in haar brief aan het college.

“Bij de SP-fractie roept dit grote vragen op over de betrouwbaarheid van de aanbesteding; was de aangeboden dienstregeling niet veel te rooskleurig voorgesteld? En is het wel terecht dat Syntus de aanbesteding heeft gewonnen nu blijkt dat Syntus niet waar kan maken wat ze indertijd heeft beloofd?”

Aantal reizigers

De SP heeft een flinke lijst vragen voorgelegd aan het college. Deze vragen betreffen niet alleen de legitimiteit van de gunning aan Syntus, maar ook een mogelijk hogere bijdrage van de provincie of de gemeente om zo de verschraling van het OV terug te dringen, oplossingen voor de toenemende verkeersdrukte in Amersfoort en de gevolgen van de overgang naar Syntus voor het aantal busreizigers. Jongerman wil cijfers zien over het aantal buspassagiers in het eerste half jaar van 2016 – op het moment dat Connexxion nog het vervoer verzorgde – en in het eerste half jaar van 2017.

De concessie in Provincie Utrecht ging vorig jaar problematisch van start, omdat Connexxion een rechtszaak begon tegen de gunning aan Syntus die lang duurde. Dit leidde vooral in de eerste maanden voor veel klachten. Zowel de vervoerder als de Utrechtse gedeputeerde gaven echter in juni aan dat de problemen grotendeels opgelost waren. Dit lijkt echter niet het geval bij lokale politieke partijen. De SP, SGP, PvdA en 50Plus uit Leusden kaartten net voor de vakantie het busvervoer nog aan bij de Provinciale Staten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “SP in Amersfoort twijfelt aan gunning Utrechtse concessie aan Syntus”

Hans Jannink|29.08.17|12:15

De truck om met een te rooskleurig plan de concessie te winnen is al zo oud als de start met de eerste aanbestedingen. Meestal eindigt dat met slechtere werkomstandigheden voor het personeel en slechter OV op termijn voor de reizigers.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.