Qbuzz wordt overgenomen door Busitalia

Busitalia betaalt 30 miljoen voor Qbuzz

Foto inge

Busitalia heeft NS-dochter Qbuzz voor dertig miljoen euro gekocht. Met de overname wordt het Italiaanse OV-bedrijf volledig eigenaar van de Nederlandse busvervoerder. Dat is donderdag bekendgemaakt tijdens een receptie bij de Italiaanse ambassade in Den Haag. Busitalia is onderdeel van de Italiaanse nationale spoorvervoerder Ferrovie dello Stato Italiane, dat in handen is van de Italiaanse overheid.

Topman Renato Mazzoncini van Ferrovie dello Stato Italiane: “De overeenkomst die we vandaag hebben gesloten is een belangrijke stap in de internationale uitbreiding van Ferrovie dello Stato Italiane. Op deze manier kunnen we verder groeien. We willen een Europees bedrijf zijn, geen Italiaans bedrijf. ” Het is de bedoeling dat Busitalia in heel Europa over een jaar of 10 een omzet behaald van 2,2 miljard euro.

Groei Trenitalia

Het Italiaanse OV-bedrijf is al langer bezig om buiten Italië voet aan de grond te krijgen. “Op dit moment behoren we al tot de belangrijkste vervoerders in Italië, Griekenland, Duitsland”, aldus Mazzoncini. “Ook verzorgen we vervoer in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Qbuzz is voor ons perfect om tot de Nederlandse markt toe te treden en Qbuzz krijgt zo een eigenaar die wil investeren in de Nederlandse markt.”

Busitalia zegt de huidige bedrijfsfilosofie van Qbuzz te steunen en daarom blijft de identiteit van de vervoerder en het bedrijfsmodel behouden. Volgens de Italiaanse onderneming zullen ook de belangen van het huidige personeel behartigd blijven en reizigers zullen in eerste instantie niets merken van de overname. Wel wil het Italiaanse moederbedrijf groeien door concessies te winnen in Nederland. Niet alleen voor busvervoer, maar ook voor het spoorvervoer. Italiaanse topman Stefano Rossi wil de omzet van de voormalige NS-dochter verdubbelen.

Verkoop

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaf eind juli toestemming voor de overname van Qbuzz door het Italiaanse bedrijf. Op 13 juli werd de koopovereenkomst gesloten. Volgens NS heeft de verkoop geen gevolgen voor het personeel of de dienstverlening in de lopende concessies.

NS startte in juli 2016 met het vinden van een koper voor haar dochtermaatschappij, nadat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën NS de opdracht gaf om zich op Nederlandse hoofdrailnet te richten.

Busitalia en Qbuzz

Busitalia vervoert circa 230 miljoen passagiers per jaar en heeft een omzet van 350 miljoen euro. Met de overname willen de Italiaanse spoorwegen hun aandeel in het Europese passagiersvervoer te vergroten. Bij de busvervoerder werken nu ongeveer 4.000 mensen die het openbaar vervoer verzorgen in Centraal- en Noord-Italië. Het bedrijf heeft 2.300 bussen, 46 treinen, 18 trams en 7 veerponten. Het moederbedrijf FS Group is in meerdere landen actief en heeft een omzet van 8,5 miljard euro.

Qbuzz vervoerde in 2016 ongeveer 160.000 passagiers per dag. De vervoerder had in 2016 een omzet van 210 miljoen euro. Qbuzz heeft in totaal 614 bussen en 26 trams. Het busbedrijf telt 1.670 medewerkers.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

4 reacties op “Busitalia betaalt 30 miljoen voor Qbuzz”

Gerjan van Oosten|05.09.17|13:31

Nog even en we hebben niets meer in eigen hand…

Dick de Bruijne|21.09.17|16:48

De trams van U-OV zijn in eigendom van de provincie Utrecht.

Dick de Bruijne|21.09.17|16:50

De 26 trams zijn eigendom van de provincie Utrecht.

Dick de Bruijne|21.09.17|16:54

De 26 trams zijn eigendom van de provincie Utrecht. Qbuzz heeft een lease contract.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.