Foto-bus-Connexxion_Noord-Holland Noord

Connexxion-buschauffeur wint Nederlands Kampioenschap

Connexxion-buschauffeur Jaap van Splunter mag zichzelf Nederlands Kampioen Behendigheid Bus 2017 noemen. Het is al de tiende keer dat de chauffeur deze titel in de wacht sleept. Die titel wordt gegeven tijdens het NK Behendigheid voor beroepschauffeurs, dat jaarlijks wordt georganiseerd door de Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten (OSC).

Het NK behendigheid werd op 30 september georganiseerd in Staphorst. Door chauffeurs allerlei testen uit te laten voeren, wordt in verschillende categorieën de Nederlands Kampioen gekozen. Naast de beste buschauffeur werd er ook een winnaar gekozen in de categorieën bakwagen, trekker/oplegger en motorwagen/aanhanger.

Parcours

Het NK bestond uit twee delen. Eerst moesten de chauffeurs zich bewijzen in een praktijkgedeelte, waarin ze allerlei verschillende proeven moeten uitvoeren. Van Splunter: “Zo moesten we proberen zo stipt mogelijk voor de stopstreep te stoppen en werd er gemeten hoeveel centimeter er over was. Er moest daarnaast worden ingeschat tussen welke breedte de bus door zou kunnen rijden en ook fileparkeren en de slalom waren onderdeel van de praktijktoets.”

Hierna was er ook nog een theoriegedeelte, waar Splunter van alle deelnemers het meeste aantal punten wist te scoren. Met zijn score versloeg hij de andere kandidaten in deze categorie. Voor Van Splunter is het dus niet de eerste keer dat hij deze titel wint en hij heeft zichzelf als winnaar van het NK ook al een aantal keer gekwalificeerd voor het WK.

Hij behaalde op het WK tot keer toe de 2e plaats in de categorie bus. Aan dit WK doen ongeveer 200 chauffeurs mee, waarvan 35-40 buschauffeurs. Splunter: “Soms rijd je dan in hele andere bussen dan je gewend bent. Zo moesten we op het WK in Oostenrijk in een touringcar rijden in plaats van in een OV bus. Dat rijdt heel anders.”

Behendigheidswedstrijden

Circa een maand terug vonden bij de remise van Qbuzz in Utrecht ook al behendigheidswedstrijden plaats, maar op dat moment speciaal voor buschauffeurs. Hier gingen veertien teams van verschillende Nederlandse vervoerders. De eerste prijs werd binnengesleept door het team van Syntus Enschede en Syntus Montfoort kreeg de tweede plaats. Het brons was bestemd voor een team uit Connexxion Zeeland. Ook teams van RET, Qbuzz, Arriva en Connexxion-dochter Hermes namen hieraan deel.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.