R-net, bus

Vrijspraak voor openlijke geweldpleging tegen buschauffeur

Een 21-jarige man is vorige week vrijgesproken van openlijke geweldpleging in vereniging tegen een buschauffeur in Amsterdam-Noord. De jongeman werd ervan beschuldigd samen met enkele vrienden een chauffeur te hebben mishandeld. Maar de rechter acht niet bewezen dat hij opzettelijk een bijdrage heeft geleverd aan het gedrag van zijn vrienden, die verantwoordelijk waren voor het fysieke geweld. 

Het ging hier om een buschauffeur van Connexxion, die reed op lijnbus 392. In Amsterdam-Noord kon de chauffeur niet verder rijden, omdat hij gehinderd werd door een groepje jongeren op scooters. De chauffeur toetert, waarna het conflict escaleert. Nadat de chauffeur de verdachte vastgrijpt, vallen zijn vrienden de chauffeur fysiek aan. Hij wordt geschopt, geslagen, in een nekklem genomen en zelfs geslagen met een kettingslot.

Mishandeling

In eerste instantie ontstond de ruzie, nadat de vier jongens de chauffeurs zouden hebben uitgedaagd. De chauffeur raakt slaags met een van de jongens. Hierna lijkt een van hen iets weg te pakken uit de bus, waardoor de chauffeur het idee krijgt dat hij bestolen wordt. Drie van de jongens rennen weg, terwijl de verdachte rustig wegloopt. Omdat de chauffeur de vermeende dief niet te pakken kan krijgen, grijpt hij de verdachte vast. Volgens het Openbaar Ministerie is dit het goed recht van de chauffeur, maar de drie vrienden keren terug en vallen de chauffeur aan.

De verdediging voerde aan dat de verdachte is vastgepakt, terwijl hij op dat moment nog niets had gedaan. Hij werd door de chauffeur in de bosjes geduwd en vastgehouden en daarom probeerde hij zich te verdedigen door de chauffeur in een nekklem te nemen. “De verdachte heeft zich vanwege zelfbehoud tegen de agressie van de buschauffeur verdedigd”, aldus de advocaat. Ook zou de chauffeur zich agressief en onprofessioneel hebben gedragen.

Uitspraak

De rechtbank vindt echter niet bewezen dat de verdachte tot dat punt niets gedaan zou hebben. “De ruzie met het slachtoffer is begonnen omdat de verdachte en zijn vrienden de busbaan blokkeerden en de buschauffeur niet gewoon zijn werk lieten doen, maar hem uitdaagden en de confrontatie met hem hebben gezocht. Het is dus niet zo dat de verdachte van geen kwaad wist.” Toch heeft de rechter de verdachte vrijgesproken. Het is volgens de rechtbank namelijk niet bewezen vindt dat de verdachte wist dat zijn vrienden de chauffeur zouden mishandelen.

De 21-jarige jongeman heeft de chauffeur dus degelijk in een nekklem gehouden en zich wellicht schuldig gemaakt aan mishandeling, maar niet aan openlijke geweldpleging in vereniging. De rechtbank vindt het niet bewezen dat de jongeman opzettelijk deel uitmaakte van de groep, die verantwoordelijk was voor het fysieke geweld. Bovendien hield de chauffeur de jongeman goed vast, waardoor de verdachte niet weg kon lopen van het geweld dat door de anderen werd gepleegd.

Volgens het Parool wordt de zaak tegen een andere medeverdachte aangehouden. De laatste twee verdachten waren minderjarig en zijn inmiddels door de kinderrechter veroordeeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.