Ebusco slaat handen ineen met München voor innovatie

De Nederlandse fabrikant van elektrische bussen Ebusco gaat met het Duitse Stadtwerke München samenwerken om verder te innoveren. Als innovatiepartners gaan de twee werken aan een verdere ontwikkeling van lichtgewicht elektrische bussen en het autonoom rijden.

De Stadtwerke München heeft ook een innovatiepartnerschap met busfabrikant MAN, maar het gebeurde niet eerder dat deze partij met een niet-Duitse fabrikant op deze manier in zee gaat. “Het is voor ons super dat we met een toonaangevende vervoerder dit contract kunnen sluiten”, aldus Peter Bijvelds van Ebusco.

Elektrische bussen

Stadtwerke München is voor München verantwoordelijk voor onder andere elektriciteit, gas en drinkwater. Sinds kort rijden er twee elektrische bussen van Ebusco in München. Die zijn geleverd aan vervoerder MVG, de dochter van Stadtwerkte München. De aankoop van de bussen en de laadinfrastructuur werd gestimuleerd door de gemeente München, die elektrische mobiliteit wil bevorderen.

Ebusco is gevestigd in Helmond, waar ook de onderdelen van de elektrische bus worden geproduceerd.  Met de Duitse partij wil Ebusco verder werken aan een nieuwe lichtgewicht bus. De eerste van deze bussen zal uiterlijk in 2019 geïntroduceerd worden.

Ook is MVG erg geïnteresseerd in de kansen met zelfrijdende voertuigen. Er worden al testen uitgevoerd met autonome bussen van Navya, een Franse fabrikant. Dit zijn kleine busjes met ruimte voor circa 15 personen. Onder andere vervoerder Keolis exploiteert al zelfrijdende Navya-bussen. Het is nog niet duidelijk wanneer Ebusco wil komen met een prototype van een bus die voor een deel autonoom kan opereren.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.