OV meest populair in Noord-Holland en Flevoland

GVB, Sloterdijk, (foto: GVB Verbindt)

Inwoners van de provincies Noord-Holland en Flevoland maken van alle provincies het meeste gebruik van het openbaar vervoer. In Drenthe en Zeeland is het OV de minst populaire vervoersmodaliteit om van A naar B te geraken. Dit blijkt uit cijfers van het CBS naar het aantal ritten dat tussen 2014 en 2016 is afgelegd in de auto, het openbaar vervoer, lopend of met fiets. Het CBS heeft onderscheid gemaakt tussen de elektrische en niet-elektrische fiets. 

In Noord-Holland wordt 9,1 procent van alle ritten afgelegd met het openbaar vervoer en in Flevoland 9,3 procent. Ook in Zuid-Holland en Utrecht wordt er relatief veel gebruik gemaakt van het OV in vergelijking met meer landelijke provincies. De auto blijft nog steeds de meest populaire vervoersmodaliteit en wordt in alle provincies het meeste gebruikt.

Ritlengte

Het gebruik van het openbaar vervoer neemt toe naarmate reizigers verder moeten rijden. Korte afstanden tot vijf kilometer worden met name op de fiets of lopend afgelegd. Slechts drie procent van alle ritten wordt hier afgelegd met het openbaar vervoer. Hierna neemt het aandeel van het openbaar vervoer steeds toe, maar tegelijkertijd stappen op dat moment ook meer mensen in de auto.

Zo neemt 10,3 procent van de mensen het openbaar vervoer om een afstand af te legen van 7,5 tot 10 kilometer tegenover 68,2 procent van de reizigers die voor de auto kiezen. Op deze afstand is het aantal reizen dat met de fiets wordt afgelegd ook nog hoog, namelijk 12,3 procent. Ruim 2 procent kiest voor de elektrische fiets. Het openbaar vervoer is het meest populair op afstanden van 15 kilometer of meer. Daarvoor stapt 13,1 procent in Nederland in de trein of bus.

Reizigerskilometers

Het aantal reizigerskilometers dat wordt afgelegd met het openbaar vervoer is in ieder geval tot 2016 toegenomen, zo wijzen cijfers van het CBS uit. Dit strookt met cijfers van CROW, die jaarlijks onderzoek doet naar de groei in het regionale openbaar vervoer. Op het spoor werd in Nederland in 2016 16,9 miljard kilometers afgelegd. Sinds 2010 werd dit aantal alleen geëvenaard in 2013, toen het aantal kilometers steeg tot 17,7 miljard kilometer.

Bij bus, tram en metro bleef de stijging beperkter, maar was er tot 2016 ook sprake van groei. in dat jaar werden er 5,9 miljard kilometers afgelegd, waarmee het niveau van 2011 opnieuw is bereikt. In de daaropvolgende jaren schommelde het aantal kilometers rond de 5,5 miljard kilometer tot een stijging van 0,4 miljard tot 5,8 miljard in 2015.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

OV meest populair in Noord-Holland en Flevoland | OVPro.nl

OV meest populair in Noord-Holland en Flevoland

GVB, Sloterdijk, (foto: GVB Verbindt)

Inwoners van de provincies Noord-Holland en Flevoland maken van alle provincies het meeste gebruik van het openbaar vervoer. In Drenthe en Zeeland is het OV de minst populaire vervoersmodaliteit om van A naar B te geraken. Dit blijkt uit cijfers van het CBS naar het aantal ritten dat tussen 2014 en 2016 is afgelegd in de auto, het openbaar vervoer, lopend of met fiets. Het CBS heeft onderscheid gemaakt tussen de elektrische en niet-elektrische fiets. 

In Noord-Holland wordt 9,1 procent van alle ritten afgelegd met het openbaar vervoer en in Flevoland 9,3 procent. Ook in Zuid-Holland en Utrecht wordt er relatief veel gebruik gemaakt van het OV in vergelijking met meer landelijke provincies. De auto blijft nog steeds de meest populaire vervoersmodaliteit en wordt in alle provincies het meeste gebruikt.

Ritlengte

Het gebruik van het openbaar vervoer neemt toe naarmate reizigers verder moeten rijden. Korte afstanden tot vijf kilometer worden met name op de fiets of lopend afgelegd. Slechts drie procent van alle ritten wordt hier afgelegd met het openbaar vervoer. Hierna neemt het aandeel van het openbaar vervoer steeds toe, maar tegelijkertijd stappen op dat moment ook meer mensen in de auto.

Zo neemt 10,3 procent van de mensen het openbaar vervoer om een afstand af te legen van 7,5 tot 10 kilometer tegenover 68,2 procent van de reizigers die voor de auto kiezen. Op deze afstand is het aantal reizen dat met de fiets wordt afgelegd ook nog hoog, namelijk 12,3 procent. Ruim 2 procent kiest voor de elektrische fiets. Het openbaar vervoer is het meest populair op afstanden van 15 kilometer of meer. Daarvoor stapt 13,1 procent in Nederland in de trein of bus.

Reizigerskilometers

Het aantal reizigerskilometers dat wordt afgelegd met het openbaar vervoer is in ieder geval tot 2016 toegenomen, zo wijzen cijfers van het CBS uit. Dit strookt met cijfers van CROW, die jaarlijks onderzoek doet naar de groei in het regionale openbaar vervoer. Op het spoor werd in Nederland in 2016 16,9 miljard kilometers afgelegd. Sinds 2010 werd dit aantal alleen geëvenaard in 2013, toen het aantal kilometers steeg tot 17,7 miljard kilometer.

Bij bus, tram en metro bleef de stijging beperkter, maar was er tot 2016 ook sprake van groei. in dat jaar werden er 5,9 miljard kilometers afgelegd, waarmee het niveau van 2011 opnieuw is bereikt. In de daaropvolgende jaren schommelde het aantal kilometers rond de 5,5 miljard kilometer tot een stijging van 0,4 miljard tot 5,8 miljard in 2015.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.