Kilometerprijs stijgt fors in concessie Amstelland-Meerlanden

GVB, Sloterdijk, (foto: GVB Verbindt)

Reizen in het openbaar vervoer in de concessiegebieden Amsterdam, Amstelland-Meerlanden, Zaanstreek en Waterland wordt in 2018 weer iets duurder. Vooral in de concessie Amstelland-Meerlanden gaat het om een forse stijging van de kilometerprijs, namelijk van 14,2 cent in 2017 naar 15,5 cent in 2018. Het dagelijkse bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft vorige week de OV-tarieven vastgesteld.

Door die stijging in de concessie AML zal het kilometertarief hier voor het eerst gelijk zijn aan de andere concessies van de Vervoerregio. In Amsterdam, Zaanstreek en Waterland is het tarief momenteel nog 15,4 cent en dat zal volgend jaar beperkt stijgen naar 15,5 cent per kilometer.

Landelijke basistarief

Het was al bekend dat het landelijke basistarief voor vol tarief reizen-reizen met 0,01 euro stijgt naar 0,90 euro. De basistarieven voor reizen met korting blijft volgend jaar op hetzelfde niveau, dus 0,59 cent. Ook verschillende abonnementen en andere kaartjes stijgen. Het Randstad Noord zoneabonnement stijgt in 2018 met 1,05 procent en het net-abonnement van de GVB zal in 2018 93 euro per maand gaan kosten. Het uurkaartje van GVB stijgt naar 3,00 euro.

Er zijn echter ook kaartjes die niet duurder worden. Het Amsterdam & Region Travel Ticket en het Amsterdam Travel Ticket blijven gelijk in prijs. Bij het Amsterdam & Region Travel Ticket geldt dit voor dagkaarten van één, twee en drie dagen. Kaartjes voor korte ritten met Connexxion en EBS blijven 2,50 euro. Voor langere ritten kan het Vervoerregiokaartje gebruikt worden.

Vervoerregiokaartje

Dit is een nieuw kaartje dat begin 2018 wordt geïntroduceerd. Hiermee kan een reiziger zowel bij Connexxion, EBS én GVB reizen. Het gaat hier om het Vervoerregiokaartje. Dit kaartje kost 6 uur en is 1,5 uur geldig. “Tot nu toe moeten reizigers die zonder OV-chipkaart reizen als zij overstappen op een andere vervoerder meerdere keren een kaartje kopen.”

De prijs voor een goedkope kinderdagkaart gaat ook omhoog, namelijk van 2,50 naar 3,75 euro. Dit blijkt nodig omdat deze kinderdagkaart vaak onrechtmatig wordt gebruikt door volwassenen. Kinderen kunnen met een persoonlijke OV-chipkaart 34 procent korting krijgen op reizen met openbaar vervoer. Vervoerder GVB wil het gebruik van deze persoonlijke OV-chipkaart stimuleren door deze doelgroep in en rond Amsterdam een aantrekkelijk aanbod te doen voor deze kaart.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kilometerprijs stijgt fors in concessie Amstelland-Meerlanden | OVPro.nl

Kilometerprijs stijgt fors in concessie Amstelland-Meerlanden

GVB, Sloterdijk, (foto: GVB Verbindt)

Reizen in het openbaar vervoer in de concessiegebieden Amsterdam, Amstelland-Meerlanden, Zaanstreek en Waterland wordt in 2018 weer iets duurder. Vooral in de concessie Amstelland-Meerlanden gaat het om een forse stijging van de kilometerprijs, namelijk van 14,2 cent in 2017 naar 15,5 cent in 2018. Het dagelijkse bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft vorige week de OV-tarieven vastgesteld.

Door die stijging in de concessie AML zal het kilometertarief hier voor het eerst gelijk zijn aan de andere concessies van de Vervoerregio. In Amsterdam, Zaanstreek en Waterland is het tarief momenteel nog 15,4 cent en dat zal volgend jaar beperkt stijgen naar 15,5 cent per kilometer.

Landelijke basistarief

Het was al bekend dat het landelijke basistarief voor vol tarief reizen-reizen met 0,01 euro stijgt naar 0,90 euro. De basistarieven voor reizen met korting blijft volgend jaar op hetzelfde niveau, dus 0,59 cent. Ook verschillende abonnementen en andere kaartjes stijgen. Het Randstad Noord zoneabonnement stijgt in 2018 met 1,05 procent en het net-abonnement van de GVB zal in 2018 93 euro per maand gaan kosten. Het uurkaartje van GVB stijgt naar 3,00 euro.

Er zijn echter ook kaartjes die niet duurder worden. Het Amsterdam & Region Travel Ticket en het Amsterdam Travel Ticket blijven gelijk in prijs. Bij het Amsterdam & Region Travel Ticket geldt dit voor dagkaarten van één, twee en drie dagen. Kaartjes voor korte ritten met Connexxion en EBS blijven 2,50 euro. Voor langere ritten kan het Vervoerregiokaartje gebruikt worden.

Vervoerregiokaartje

Dit is een nieuw kaartje dat begin 2018 wordt geïntroduceerd. Hiermee kan een reiziger zowel bij Connexxion, EBS én GVB reizen. Het gaat hier om het Vervoerregiokaartje. Dit kaartje kost 6 uur en is 1,5 uur geldig. “Tot nu toe moeten reizigers die zonder OV-chipkaart reizen als zij overstappen op een andere vervoerder meerdere keren een kaartje kopen.”

De prijs voor een goedkope kinderdagkaart gaat ook omhoog, namelijk van 2,50 naar 3,75 euro. Dit blijkt nodig omdat deze kinderdagkaart vaak onrechtmatig wordt gebruikt door volwassenen. Kinderen kunnen met een persoonlijke OV-chipkaart 34 procent korting krijgen op reizen met openbaar vervoer. Vervoerder GVB wil het gebruik van deze persoonlijke OV-chipkaart stimuleren door deze doelgroep in en rond Amsterdam een aantrekkelijk aanbod te doen voor deze kaart.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.