Qbuzz, bus, Mercedes Citaro, Euro 6

Nieuw pleidooi voor cashloos OV na overval op Utrechtse bus

Een bus van Qbuzz is afgelopen weekend overvallen in de Utrechtse wijk Overvecht. Enkele uren later kon de 15-jarige dader worden aangehouden. Medewerkers van Qbuzz zagen de verdachte in de struiken zitten. Vakbond FNV heeft op basis hiervan zorgen geuit dat verschillende vervoerders zich niet hebben gehouden aan de afspraak om contant geld te weren per 1 januari 2018.

In een brief aan de vervoerders liet de vakbond weten dat vervoerders en provincies die nog contant geld accepteren onverkort verantwoordelijk worden gehouden voor agressie en geweld als gevolg van het niet contantloos rijden. Overigens raakte bij de overval in Overvecht niemand gewond, maar werd de chauffeur wel bedreigd met een steekvoorwerp.

Afspraak

Ruim een half jaar bleef het rustig in het openbaar vervoer, nadat er in 2016 en begin 2017 met regelmaat buschauffeurs werden overvallen. Vaak ging het hierbij om zeer jonge daders. De vakbonden vroegen daarom maatregelen en de vervoerders stemden in met een afspraak om per 1 januari 2018 het openbaar vervoer cashloos uit te voeren.

Tegen het einde van 2017 werd echter duidelijk dat lang niet alle vervoerders die afspraak zouden halen. Ook bij Qbuzz is dat het geval. “Nu er tot groot afgrijzen van de FNV en van de chauffeurs in het openbaar vervoer opnieuw een overval heeft plaatsgevonden, wensen de chauffeurs niet langer met geld en vervoersbewijzen rond te rijden”, aldus FNV dit weekend. “De emoties bij de werknemers zijn hoog opgelopen. Zij voelen zich niet veilig tijdens hun dienst.”

Qbuzz

De vakbond eiste ook een gesprek met de vervoerder om te praten over maatregelen om toekomstige overvallen te voorkomen. De vervoerder heeft aan het AD laten weten graag zo snel mogelijk het contante geld te willen weren. Er komt daarom ook zo snel mogelijk een proef in de Utrechtse concessie, maar die moet wel zorgvuldig uitgevoerd worden.

“We doen de proef met apparatuur die eerder al met succes in Groningen is getest”, aldus de vervoerder. “Hiermee kun je wel pinnen, maar niet meer met contact geld een kaartje kopen. De startdatum in Utrecht is onder meer afhankelijk van de levertijd van de apparatuur.”

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Nieuw pleidooi voor cashloos OV na overval op Utrechtse bus”

John rdam|08.01.18|13:11

Volgens mij is alleen het ene individu dat een overval pleegt verantwoordelijk voor gevolgen daarvan. De schuld ligt in ieder geval niet bij het bedrijf, de medewerkers of de tienduizenden overige klanten. Het afschaffen van het wettige betaalmiddel ‘contant geld’ is daarom een volstrekt doorgeslagen, klantonvriendelijke maatregel in de categorie ‘met een kanon op een mug schieten’.

Jan Klaas|08.01.18|15:33

Het afschaffen van contant geld heeft trouwens ook geen vermindering in bedreigingen gegeven, het aantal bedreigingen is gelijk gebleven elders, alleen de reden daarvoor is van overvallers naar boze klanten gegaan omdat ze niet meer normaal kunnen betalen (Aldus Brabant.) – Dit contactloos is dus alleen maar schijnveiligheid en uiteindelijk heel naar voor passagiers die niet willen of kunnen pinnen.

Peter Elfrink|11.01.18|13:12

In heel veel landen is het niet mogelijk om contant te betalen in het openbaar vervoer(new York). Contant is bijna achterhaalt net zo als betalen met schelpen! Ga met de tijd mee en gun ons op de bus een gevoel van veiligheid. Vroeger waren er overvallen op tankstations, nu zijn die afgelopen omdat de eigenaren voorzieningen hebben gemaakt (kogelvrije ruimte/glas, onbemande tankstation). De schurken kiezen voor de makkelijkste weg. Voor wat tientjes. Ik zeg pas je aan of ga lopen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuw pleidooi voor cashloos OV na overval op Utrechtse bus | OVPro.nl
Qbuzz, bus, Mercedes Citaro, Euro 6

Nieuw pleidooi voor cashloos OV na overval op Utrechtse bus

Een bus van Qbuzz is afgelopen weekend overvallen in de Utrechtse wijk Overvecht. Enkele uren later kon de 15-jarige dader worden aangehouden. Medewerkers van Qbuzz zagen de verdachte in de struiken zitten. Vakbond FNV heeft op basis hiervan zorgen geuit dat verschillende vervoerders zich niet hebben gehouden aan de afspraak om contant geld te weren per 1 januari 2018.

In een brief aan de vervoerders liet de vakbond weten dat vervoerders en provincies die nog contant geld accepteren onverkort verantwoordelijk worden gehouden voor agressie en geweld als gevolg van het niet contantloos rijden. Overigens raakte bij de overval in Overvecht niemand gewond, maar werd de chauffeur wel bedreigd met een steekvoorwerp.

Afspraak

Ruim een half jaar bleef het rustig in het openbaar vervoer, nadat er in 2016 en begin 2017 met regelmaat buschauffeurs werden overvallen. Vaak ging het hierbij om zeer jonge daders. De vakbonden vroegen daarom maatregelen en de vervoerders stemden in met een afspraak om per 1 januari 2018 het openbaar vervoer cashloos uit te voeren.

Tegen het einde van 2017 werd echter duidelijk dat lang niet alle vervoerders die afspraak zouden halen. Ook bij Qbuzz is dat het geval. “Nu er tot groot afgrijzen van de FNV en van de chauffeurs in het openbaar vervoer opnieuw een overval heeft plaatsgevonden, wensen de chauffeurs niet langer met geld en vervoersbewijzen rond te rijden”, aldus FNV dit weekend. “De emoties bij de werknemers zijn hoog opgelopen. Zij voelen zich niet veilig tijdens hun dienst.”

Qbuzz

De vakbond eiste ook een gesprek met de vervoerder om te praten over maatregelen om toekomstige overvallen te voorkomen. De vervoerder heeft aan het AD laten weten graag zo snel mogelijk het contante geld te willen weren. Er komt daarom ook zo snel mogelijk een proef in de Utrechtse concessie, maar die moet wel zorgvuldig uitgevoerd worden.

“We doen de proef met apparatuur die eerder al met succes in Groningen is getest”, aldus de vervoerder. “Hiermee kun je wel pinnen, maar niet meer met contact geld een kaartje kopen. De startdatum in Utrecht is onder meer afhankelijk van de levertijd van de apparatuur.”

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Nieuw pleidooi voor cashloos OV na overval op Utrechtse bus”

John rdam|08.01.18|13:11

Volgens mij is alleen het ene individu dat een overval pleegt verantwoordelijk voor gevolgen daarvan. De schuld ligt in ieder geval niet bij het bedrijf, de medewerkers of de tienduizenden overige klanten. Het afschaffen van het wettige betaalmiddel ‘contant geld’ is daarom een volstrekt doorgeslagen, klantonvriendelijke maatregel in de categorie ‘met een kanon op een mug schieten’.

Jan Klaas|08.01.18|15:33

Het afschaffen van contant geld heeft trouwens ook geen vermindering in bedreigingen gegeven, het aantal bedreigingen is gelijk gebleven elders, alleen de reden daarvoor is van overvallers naar boze klanten gegaan omdat ze niet meer normaal kunnen betalen (Aldus Brabant.) – Dit contactloos is dus alleen maar schijnveiligheid en uiteindelijk heel naar voor passagiers die niet willen of kunnen pinnen.

Peter Elfrink|11.01.18|13:12

In heel veel landen is het niet mogelijk om contant te betalen in het openbaar vervoer(new York). Contant is bijna achterhaalt net zo als betalen met schelpen! Ga met de tijd mee en gun ons op de bus een gevoel van veiligheid. Vroeger waren er overvallen op tankstations, nu zijn die afgelopen omdat de eigenaren voorzieningen hebben gemaakt (kogelvrije ruimte/glas, onbemande tankstation). De schurken kiezen voor de makkelijkste weg. Voor wat tientjes. Ik zeg pas je aan of ga lopen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.