De Lijn, Antwerpen, bus, Belgie

Belgische gemeente financiert eigen buslijn

In het Belgische Zwijndrecht gaat de gemeente vanaf 1 maart zelf een buslijn financieren, omdat het aanbod van vervoerder De Lijn als onvoldoende wordt ervaren. Het gaat om een proef van zes maanden, maar bij succes wil de gemeente die termijn verlengen. “Vooral mensen zonder auto en ouderen die zich moeilijk met de fiets kunnen verplaatsen, zien hun mobiliteit erg beperkt worden”, aldus de gemeente.

Voor de proef is een contract afgesloten met een private busmaatschappij en de gemeente investeert 100.000 euro. Voor dit bedrag pendelt een bus vanaf maart elk half uur tussen Zwijndrecht en de deelgemeente Burcht, in de provincie Antwerpen. De bus zelf is voor alle reizigers gratis.

Gratis OV

De burgemeester van Zwijndrecht, André van de Vyver, laat aan de Belgische krant Het Laatste Nieuws weten teleurgesteld te zijn in De Lijn. De gemeente betaalt namelijk al 800.000 euro aan de vervoerder zodat alle jongeren onder de 25 gratis op het hele net van De Lijn kunnen reizen. “We zijn daarom wel enigszins ontgoocheld in De Lijn dat ze de frequentie van buslijn 87 tussen Burcht en Zwijndrecht niet wil optrekken.”

De vervoerder zou wel willen voldoen aan de vraag van de gemeente, maar alleen als die voor alle kosten zou opdraaien. Dat zou een bedrag van 360.000 euro betekenen. De gemeente is er echter van overtuigd dat het goedkoper kan en heeft daarom voor dit alternatief gekozen. Deze bus rijdt op werkdagen van 06.45 tot 19.45 en in het weekend tussen 08.00 en 20.00 uur. De Lijn laat op zondag geen bus rijden en op de andere dagen minder lang.

Haltes

De nieuwe bus maakt zo veel mogelijk gebruik van bestaande haltes van De Lijn. Maar omdat buslijn 87 niet in alle wijken komt, worden er ook bijkomende haltes ingericht door de vervoerder. De haltes worden uitgerust met een herkenbaar logo, zodat het voor reizigers ook duidelijk is waar deze gratis bus stopt.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Belgische gemeente financiert eigen buslijn | OVPro.nl
De Lijn, Antwerpen, bus, Belgie

Belgische gemeente financiert eigen buslijn

In het Belgische Zwijndrecht gaat de gemeente vanaf 1 maart zelf een buslijn financieren, omdat het aanbod van vervoerder De Lijn als onvoldoende wordt ervaren. Het gaat om een proef van zes maanden, maar bij succes wil de gemeente die termijn verlengen. “Vooral mensen zonder auto en ouderen die zich moeilijk met de fiets kunnen verplaatsen, zien hun mobiliteit erg beperkt worden”, aldus de gemeente.

Voor de proef is een contract afgesloten met een private busmaatschappij en de gemeente investeert 100.000 euro. Voor dit bedrag pendelt een bus vanaf maart elk half uur tussen Zwijndrecht en de deelgemeente Burcht, in de provincie Antwerpen. De bus zelf is voor alle reizigers gratis.

Gratis OV

De burgemeester van Zwijndrecht, André van de Vyver, laat aan de Belgische krant Het Laatste Nieuws weten teleurgesteld te zijn in De Lijn. De gemeente betaalt namelijk al 800.000 euro aan de vervoerder zodat alle jongeren onder de 25 gratis op het hele net van De Lijn kunnen reizen. “We zijn daarom wel enigszins ontgoocheld in De Lijn dat ze de frequentie van buslijn 87 tussen Burcht en Zwijndrecht niet wil optrekken.”

De vervoerder zou wel willen voldoen aan de vraag van de gemeente, maar alleen als die voor alle kosten zou opdraaien. Dat zou een bedrag van 360.000 euro betekenen. De gemeente is er echter van overtuigd dat het goedkoper kan en heeft daarom voor dit alternatief gekozen. Deze bus rijdt op werkdagen van 06.45 tot 19.45 en in het weekend tussen 08.00 en 20.00 uur. De Lijn laat op zondag geen bus rijden en op de andere dagen minder lang.

Haltes

De nieuwe bus maakt zo veel mogelijk gebruik van bestaande haltes van De Lijn. Maar omdat buslijn 87 niet in alle wijken komt, worden er ook bijkomende haltes ingericht door de vervoerder. De haltes worden uitgerust met een herkenbaar logo, zodat het voor reizigers ook duidelijk is waar deze gratis bus stopt.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.