Arriva, bus, Breda

Mogelijk binnenkort tien waterstofbussen in Breda

Arriva, bus, Breda

De gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant hebben dinsdag een verklaring getekend om in 2020 tien bussen te laten rijden op waterstof. De bussen kunnen in de loop van 2020 ingezet worden door vervoerder Arriva. Waterstofbussen zijn een duurzame vervanger voor bussen met dieselmotoren, waardoor met deze voertuigen invulling gegeven wordt om in 2025 al het busvervoer zero emissie uit te voeren.

Voor de zomer wil de politiek een definitief besluit nemen over de inzet van deze voertuigen. Daarvoor moeten nog enkele besluiten worden gemaakt over de realisatie van een waterstoftankstation en over voldoende subsidiegelden. Waar dit waterstoftankstation gerealiseerd zou kunnen worden, is op dit moment nog niet bekend.

Bussen

Bredase wethouder Boaz Adank van Mobiliteit: “We zetten al langer in op schoon openbaar vervoer. De huidige bussen voldoen aan de hoogste normen maar de komst van tien waterstofbussen in 2020 geeft Breda de kans om een grote stap te zetten in duurzaam openbaar vervoer. Goede bereikbaarheid van Breda in combinatie met een schone en leefbare stad”.

Het gaat niet overigens alleen om tien bussen, maar ook nog om tien vuilniswagens. Dit draagt volgens de gemeente bij aan de doelstellingen van Breda om de CO2-uitstoot in de stad flink te verminderen. Het past bovendien bij de ambitie van de provincie om niet alleen het openbaar vervoer duurzaam uit te voeren, maar ook bij de wens om in 2020 100.000 elektrische voertuigen in de provincie te hebben rijden. De bedoeling is dat de vuilniswagens medio 2019 en de bussen medio 2020 gefaseerd kunnen gaan rijden.

Waterstof

“Waterstof kan een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de leefbaarheid in de binnenstad”, aldus gedeputeerde Christophe van der Maat. “Het is echter ook een kostbare techniek. Om die reden hebben we als provincie samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincies Groningen, Drenthe en Zuid-Holland een consortium gesloten om gezamenlijk een aanvraag in te kunnen dienen voor een Europese subsidie voor de aanschaf van in totaal 50 waterstofbussen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.