Volvo Qliners in Groningen

Busvervoer in Groningen en Drenthe vaker gebruikt

Foto: Volvo

Het aantal reizigers dat gebruikmaakt van het OV in Groningen en Drenthe is in 2017 met acht procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Het afgelopen jaar maakten alle busreizigers samen 26,5 miljoen ritten. Vooral het gebruik van de snelle HOV-bussen blijft sterk groeien: in 2017 werd ruim de helft van alle reizigerskilometers afgelegd in HOV-bussen.

De populariteit van HOV is op meerdere plekken op te merken. Zo was in zowel de Qliners als de Qlink-bussen in 2015 een groei van 10 procent op te merken. Dit jaar is er ruim 300 miljoen kilometers afgelegd in alle OV-bussen en dat is de hoogste groei ooit.

CO2-uitstoot

Door de populariteit van de OV-bussen is ook de doelstelling van het OV-bureau Groningen Drenthe op het gebied van uitstoot bereikt. Minder uitstoot van CO2 was in 2017 voor het eerst als ambitie in de begroting opgenomen. Het doel was om het aantal gram CO2-uitstoot per reizigerskilometer met 2 procent te verlagen in vergelijking met een jaar eerder. In werkelijkheid is een verlaging van 8,9 procent behaald.

“Deze goede score komt door het inzetten van schonere bussen, bijvoorbeeld tien elektrische bussen op Q-link groen tussen Zuidhorn en het Hoofdstation Groningen”, verklaart het OV-bureau. “Daarnaast loopt een proef met renewable diesel in vier Qliners van Arriva Touring (lijn 304/314). Ook de toename van het aantal reizigerskilometers beïnvloedt het cijfer positief.”

Klanttevredenheid

Reizigers oordeelden ook positief over deze lijnen. Reizigers waardeerden de bussen in Drenthe en Groningen in de OV-Klantenbarometer met een 7.7 voor de stads- en streeklijnen en een 7.7 voor de Qliners 304 en 314. Die cijfers liggen boven het landelijk gemiddelde, want dat komt uit op een 7,6. De kleinschalige OV-concessies en regiotaxicontracten kregen zelfs gemiddeld een 7,8.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.