Logo, FlixBus

Elektrische langeafstandsbus beleeft primeur in Frankrijk

Logo, FlixBus

In Frankrijk rijdt sinds deze week een bus die de route tussen La Défense in Parijs en Amiens volledig elektrisch aflegt. Deze twee locaties in Frankrijk liggen circa 150 kilometer uit elkaar. Het gaat om een langeafstandsbus van FlixBus, die wordt aangeboden met partner B.E. Green. Volgens FlixBus gaat het om een eerste langeafstandsbusverbinding ter wereld die volledig op elektriciteit wordt afgelegd.

De Duitse aanbieder van langeafstandsbussen laat weten dat er na de zomer ook een nieuwe elektrische verbinding wordt opgezet tussen Frankfurt en Mannheim. Dat is ongeveer negentig kilometer. Tot nog toe wordt vaak gedacht dat de actieradius van een elektrische bus nog niet uitgebreid genoeg is om ook op lange afstanden elektrisch te rijden. Daarbij moet wel gezegd worden dat deze bussen van maandag tot en met donderdag slechts één keer per dag rijden en op de andere dagen twee keer.

Actieradius

De route wordt afgelegd met een bus van het merk Yutong. Een fors aantal voertuigen van deze fabrikant rijden al in Azië, maar ook in enkele Europese landen, zoals in Duitsland, Polen en in het Verenigd Koninkrijk. De bus is uitgerust met twaalf batterijen en heeft een actieradius van ongeveer 200 kilometer. Daarmee kan de afstand in Frankrijk worden afgelegd.

Het heeft FlixBus en B.E. green wel een jaar geduurd om een bus te vinden met twaalf batterijen, die ook kon voldoen aan de eisen die door FlixBus worden gesteld. Maar het vervoersbedrijf zegt dat dit nu goed past bij de ambitie om groene mobiliteit aan te bieden.

Het is de verwachting dat de elektrische bussen 140 ton aan CO2 per jaar gaan besparen. “Met deze route hebben we een nieuw hoofdstuk in de mobiliteit geschreven”, stelt topman André Schwämmlein van FlixMobility. “Het laat zien dat milieuvriendelijke langeafstandsreizen voor iedereen mogelijk zijn.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.