Werkgevers OV: stakingsbereidheid beperkt

Volgens de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) is het draagvlak voor de staking in het streekvervoer dit keer minder groot dan bij de eerste staking in januari. Er zouden opvallend veel verlofaanvragen zijn binnengekomen voor de twee dagen waarop gestaakt wordt. “Hieruit maken wij op dat veel collega’s geen positie willen innemen”, aldus Fred Kagie, voorzitter van de VWOV.

Volgens de vakbonden zelf is de actiebereidheid groot en rijden bijna in heel Nederland geen bussen, trams of regionale treinen van vervoerders Connexxion, Qbuzz, Arriva, Keolis en EBS. Maar de vervoerders melden dat dit erg meevalt. Er zou bijvoorbeeld wel gereden worden op belangrijke bestemmingen, zoals Schiphol, de Keukenhof en Eindhoven Airport. In Utrecht rijden de lijnen naar ziekenhuizen en revalidatiecentra, net als de tramlijnen.

Gebrek aan vertrouwen

De werkgevers laten in reactie op de staking weten weinig vertrouwen te hebben in de vakbonden op dit moment. “De bonden geven aan dat wij afspraken niet zouden gaan uitvoeren op regionaal niveau”, aldus Kagie. “Maar dat is niet waar. We hebben überhaupt nooit de kans gehad om de afspraken tot uitvoering te brengen.We hebben nu te maken met een 48-uursstaking. Wij moeten ons vanaf dit punt herbezinnen hoe we verder gaan in deze onderhandelingen”, aldus Kagie.

Bij vrijwel alle vervoerders rijden wel een paar lijnen, merken de vervoerders op. Reizigers worden geadviseerd goed in de gaten te houden welke lijnen wel of niet rijden. “Elke vervoerder licht reizigers in via zijn eigen kanalen over wat wel en niet rijdt. Het heeft voor alle werkgevers prioriteit om te zorgen dat de staking goed verloopt, daarbinnen heeft elke werknemer het recht om zijn eigen keuze te maken.”

Acties in provincie

Vakbond FNV liet maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur weten dat er volgende week nieuwe, provinciale acties zullen volgen. Daarbij zal het vooral gaan om acties waarvan de reizigers geen last hebben, maar op die manier willen de vakbond ook in de regio druk zetten op de werkgevers.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Werkgevers OV: stakingsbereidheid beperkt”

Jouke Brink|01.05.18|11:42

Natuurlijk dhr Kagie, zijn er personeelsleden die snipperdagen hebben opgenomen, wat wilt u nu, het is vakantietijd, vrij met de kids, lekker weg in eigen land, ook wij hebben nu minder diensten weg te rijden.De planning loopt nu al te zeuren en te leuren om alle chauffeurs fatsoenlijk volgende in te plannen, zo is het de afgelopen week ook gegaan.Ik ontken niet dat er collega’s zijn die dit zo hebben gedaan, een ongeorganiseerde collega misschien?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Werkgevers OV: stakingsbereidheid beperkt | OVPro.nl

Werkgevers OV: stakingsbereidheid beperkt

Volgens de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) is het draagvlak voor de staking in het streekvervoer dit keer minder groot dan bij de eerste staking in januari. Er zouden opvallend veel verlofaanvragen zijn binnengekomen voor de twee dagen waarop gestaakt wordt. “Hieruit maken wij op dat veel collega’s geen positie willen innemen”, aldus Fred Kagie, voorzitter van de VWOV.

Volgens de vakbonden zelf is de actiebereidheid groot en rijden bijna in heel Nederland geen bussen, trams of regionale treinen van vervoerders Connexxion, Qbuzz, Arriva, Keolis en EBS. Maar de vervoerders melden dat dit erg meevalt. Er zou bijvoorbeeld wel gereden worden op belangrijke bestemmingen, zoals Schiphol, de Keukenhof en Eindhoven Airport. In Utrecht rijden de lijnen naar ziekenhuizen en revalidatiecentra, net als de tramlijnen.

Gebrek aan vertrouwen

De werkgevers laten in reactie op de staking weten weinig vertrouwen te hebben in de vakbonden op dit moment. “De bonden geven aan dat wij afspraken niet zouden gaan uitvoeren op regionaal niveau”, aldus Kagie. “Maar dat is niet waar. We hebben überhaupt nooit de kans gehad om de afspraken tot uitvoering te brengen.We hebben nu te maken met een 48-uursstaking. Wij moeten ons vanaf dit punt herbezinnen hoe we verder gaan in deze onderhandelingen”, aldus Kagie.

Bij vrijwel alle vervoerders rijden wel een paar lijnen, merken de vervoerders op. Reizigers worden geadviseerd goed in de gaten te houden welke lijnen wel of niet rijden. “Elke vervoerder licht reizigers in via zijn eigen kanalen over wat wel en niet rijdt. Het heeft voor alle werkgevers prioriteit om te zorgen dat de staking goed verloopt, daarbinnen heeft elke werknemer het recht om zijn eigen keuze te maken.”

Acties in provincie

Vakbond FNV liet maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur weten dat er volgende week nieuwe, provinciale acties zullen volgen. Daarbij zal het vooral gaan om acties waarvan de reizigers geen last hebben, maar op die manier willen de vakbond ook in de regio druk zetten op de werkgevers.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Werkgevers OV: stakingsbereidheid beperkt”

Jouke Brink|01.05.18|11:42

Natuurlijk dhr Kagie, zijn er personeelsleden die snipperdagen hebben opgenomen, wat wilt u nu, het is vakantietijd, vrij met de kids, lekker weg in eigen land, ook wij hebben nu minder diensten weg te rijden.De planning loopt nu al te zeuren en te leuren om alle chauffeurs fatsoenlijk volgende in te plannen, zo is het de afgelopen week ook gegaan.Ik ontken niet dat er collega’s zijn die dit zo hebben gedaan, een ongeorganiseerde collega misschien?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.