Provincie pakt ‘sardientjesgevoel’ in bus naar Uithof aan

U-OV en Syntus Utrecht gaan met ingang van het nieuwe schooljaar extra bussen inzetten in de richting van het Utrecht Science Park De Uithof. Dit is onderdeel van een maatregelenpakket dat de provincie, samen met de vervoerders, de gemeente Utrecht en verschillende partners, wil inzetten om de drukte in de bussen wat te verlichten. Dit is nodig nu de oplevering van de Uithoflijn flink vertraagd is.  

Volgens de provincie ervaren reizigers een ‘sardientjesgevoel’, met name tijdens de ochtendspits en op bussen van lijn 12. Bedrijven en instellingen op het Science Park De Uithof vroegen daarom enige tijd terug al om noodmaatregelen.

Extra bussen

Een belangrijke kortetermijnmaatregel is de inzet van extra bussen, waarmee er meer flexibele ritten gereden konden worden tijdens de spitsuren. De provincie kijkt verder naar een verdere uitbreiding van alternatieve buslijnen en de verbetering van fietsroutes. Ook de gemeente werkt aan een fietsproject voor het Utrechtse Science park.

De hoop is dat er minder wordt gereisd via Utrecht CS als er op verschillende andere Utrechtse stations deelfietsen worden aangeboden. Nu het gros van de reizigers via Utrecht Centraal reist, stappen zij daar op de drukke bussen van lijn 12. “Over dit maatregelpakket vindt momenteel overleg plaats met de bedrijven en instellingen in De Uithof”, laat de provincie weten. “Ook de gemeente Utrecht is een belangrijke partij in deze verbeteracties.”

Spreiding collegetijden

De provincie denkt bovendien dat er veel winst te behalen is door de collegetijden beter te spreiden en werknemers op andere tijden te laten beginnen. De provincie merkt namelijk dat buslijn 12 met name tussen 08.30 en 09.00 uur erg druk is. “Er blijft gemiddeld in de bussen van en naar De Uithof tussen 09.00 en 09.30 uur ’s ochtends nog een derde van de beschikbare capaciteit onbenut”, aldus de provincie.

De bereikbaarheid van dit deel van Utrecht zou hierdoor wezenlijk kunnen verbeteren, meent de provincie. Er wordt daarom gehoopt dat de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht bereid zijn hun collegetijden aan te passen. Zij hebben toegezegd hier serieus aandacht aan te willen besteden. Volgende maand wordt een definitief besluit genomen over de extra maatregelen.

Eerdere acties

Vanwege de capaciteitsproblemen in het Utrechtse OV, besloot de provincie eerder al om nieuwe buslijnen te openen naar De Uithof via diverse Utrechtse gemeenten. De reizigersgroei op lijn 12 is daardoor sinds 2015 afgevlakt. Dit heeft bovendien gezorgd voor een toenemend gebruik van OV vanuit knooppunten als NS-stations Overvecht, Bilthoven en Vaartsche Rijn.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Provincie pakt ‘sardientjesgevoel’ in bus naar Uithof aan”

Theo J.A. Dusseldorp|15.05.18|12:13

Gelijk dan ook de indeling van het busperron bij Utrecht Centraal even herzien.
Komende en vertrekkende passagiers lopen hier elkaar massaal tegemoet. Dat kan anders werd al eerder gemeld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.