Elektrische bus van U-OV voor buslijn 1

Provincie steekt vijf miljoen in Utrechtse elektrische bussen

Elektrische bus van U-OV voor buslijn 1

De provincie Utrecht trekt extra geld uit om te investeren in meer zero emissie-bussen voor de stad. Eind volgend jaar moeten er 142 dieselbussen in de concessie van U-OV worden vervangen en de provincie wil daarbij inzetten op zestig uitstootvrije bussen. Daarvoor stelt de provincie vijf miljoen euro beschikbaar.

De provincie heeft de ambitie om in 2028 al het openbaar vervoer zero emissie uit te voeren. Daarom rijden er nu al tien bussen van Ebusco door de stad. Met deze tien bussen wilde de vervoerder ervaring opdoen met het rijden van elektrische bussen en die kennis gebruiken om de komende jaren verder te verduurzamen.

30 gelede bussen

De provincie heeft de voorkeur om zestig elektrische bussen aan te schaffen, waaronder dertig gelede voertuigen, die in 2019 of uiterlijk in 2020 kunnen worden ingezet op stadslijnen De verwachting is dat deze duurzame bussen zorgen voor meerkosten tussen de 7 en 14,5 miljoen euro. De 5 miljoen euro die de provincie voor de voorbereiding beschikbaar heeft gesteld, voldoet dus niet. Daarom wil de provincie in gesprek met het Rijk voor aanvullende financiering.

De provincie verwacht op dit moment dat volledig zero emissie openbaar vervoer tot 2024 nog tot meerkosten zal zorgen. In 2023 loopt de huidige concessie af. Maar de ontwikkelingen op gebied van techniek én prijs gaan snel. Daarom wordt gekozen voor een stapsgewijze strategie naar volledig uitstootvrij OV. “Uitgangspunt is dat transitie naar zero emissie materieel tegen aanvaardbare maatschappelijke kosten en waar mogelijk kostenneutraal nagestreefd dient te worden”, aldus de provincie.

Tien bussen

Eerder investeerden de gemeente, de provincie en de vervoerder al 4 miljoen euro om de eerste tien bussen aan te kunnen schaffen. “We moeten nu in gesprek met alle partijen over de laadplekken, de betrouwbaarheid van de bussen en natuurlijk de financiën”, vertelde toenmalig gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof bij de presentatie van deze bussen. “Dit bepaalt of we die andere bussen gaan aanschaffen.”

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.