Extra geld voor klanttevredenheid na OV-stakingen in Groningen

Het geld dat de provincie Groningen niet hoeft uit te keren aan vervoerders Qbuzz en Arriva vanwege de stakingen in het afgelopen jaar, wordt ingezet om de klanttevredenheid te verhogen. Dat heeft de provincie laten weten naar aanleiding van vragen van de ChristenUnie. Deze partij vreest dat de zeven stakingsdagen in 2018 hebben geleid tot een verminderd vertrouwen in het OV.

Hoewel er geen sprake lijkt te zijn van een verminderde klanttevredenheid, wil de provincie wel dat alle middelen voor het OV ten goede komen aan de reiziger. Als de treinen en bussen wel hadden gereden, zou de reiziger ook de vruchten hebben geplukt van dit geld. “We gaan met het OV-bureau en Arriva in gesprek om te bezien welke klanttevredenheidsacties de tevredenheid van de reiziger verder kunnen vergroten”, schrijft de provincie.

Dienstregelingsuren

In totaal werd er op 4 januari, 30 april, 1 mei, 26 mei, en 27, 28 en 29 juni niet of nauwelijks gereden door buschauffeurs. In totaal zijn 16700 van de geplande DRU’s (dienstregelingsuren) niet gereden. Die ritten hoeft de provincie niet te vergoeden. Rekening houdend met de opbrengstenderving is het bedrag dat niet wordt vergoed voor de busritten ongeveer één miljoen.

Op twee dagen zijn ook alle treinritten vervallen, namelijk op 30 maart en 1 mei. Daardoor zijn er 764 ritten naar en van Groningen niet gereden. Voor Arriva verwacht de provincie daarom een korting te gaan opleggen van 85.000 euro op de eindafrekening over 2018. Die rekening wordt in het najaar van 2019 opgemaakt.

Stakingsrecht

Overigens benadrukt de provincie dat het stakingsrecht een belangrijk onderdeel is van arbeidsverhoudingen, al kan dit wel een negatieve invloed hebben op de betrouwbaarheid van het OV. Echter blijkt uit het landelijke klanttevredenheidsonderzoek dat de tevredenheid over regionale bussen én treinen juist is toegenomen. Bovendien blijkt de tevredenheid over het busvervoer in juni 2018 hetzelfde te zijn als de tevredenheid in november 2017 en is het oordeel over het treinvervoer met 0,1 punt toegenomen.

Volgens de provincie heeft de stakingen dus geen negatief effect gehad. De ChristenUnie is blij met de antwoorden van het provinciebestuur. “We vinden het belangrijk dat reizigers tevreden zijn met het openbaar vervoer. Na de stakingen in bus en trein is dit een goed moment om wat extra’s te doen voor de tevredenheid van de reiziger”, aldus Frederic Geijtenbeek.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur van VerkeersNet.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Extra geld voor klanttevredenheid na OV-stakingen in Groningen | OVPro.nl

Extra geld voor klanttevredenheid na OV-stakingen in Groningen

Het geld dat de provincie Groningen niet hoeft uit te keren aan vervoerders Qbuzz en Arriva vanwege de stakingen in het afgelopen jaar, wordt ingezet om de klanttevredenheid te verhogen. Dat heeft de provincie laten weten naar aanleiding van vragen van de ChristenUnie. Deze partij vreest dat de zeven stakingsdagen in 2018 hebben geleid tot een verminderd vertrouwen in het OV.

Hoewel er geen sprake lijkt te zijn van een verminderde klanttevredenheid, wil de provincie wel dat alle middelen voor het OV ten goede komen aan de reiziger. Als de treinen en bussen wel hadden gereden, zou de reiziger ook de vruchten hebben geplukt van dit geld. “We gaan met het OV-bureau en Arriva in gesprek om te bezien welke klanttevredenheidsacties de tevredenheid van de reiziger verder kunnen vergroten”, schrijft de provincie.

Dienstregelingsuren

In totaal werd er op 4 januari, 30 april, 1 mei, 26 mei, en 27, 28 en 29 juni niet of nauwelijks gereden door buschauffeurs. In totaal zijn 16700 van de geplande DRU’s (dienstregelingsuren) niet gereden. Die ritten hoeft de provincie niet te vergoeden. Rekening houdend met de opbrengstenderving is het bedrag dat niet wordt vergoed voor de busritten ongeveer één miljoen.

Op twee dagen zijn ook alle treinritten vervallen, namelijk op 30 maart en 1 mei. Daardoor zijn er 764 ritten naar en van Groningen niet gereden. Voor Arriva verwacht de provincie daarom een korting te gaan opleggen van 85.000 euro op de eindafrekening over 2018. Die rekening wordt in het najaar van 2019 opgemaakt.

Stakingsrecht

Overigens benadrukt de provincie dat het stakingsrecht een belangrijk onderdeel is van arbeidsverhoudingen, al kan dit wel een negatieve invloed hebben op de betrouwbaarheid van het OV. Echter blijkt uit het landelijke klanttevredenheidsonderzoek dat de tevredenheid over regionale bussen én treinen juist is toegenomen. Bovendien blijkt de tevredenheid over het busvervoer in juni 2018 hetzelfde te zijn als de tevredenheid in november 2017 en is het oordeel over het treinvervoer met 0,1 punt toegenomen.

Volgens de provincie heeft de stakingen dus geen negatief effect gehad. De ChristenUnie is blij met de antwoorden van het provinciebestuur. “We vinden het belangrijk dat reizigers tevreden zijn met het openbaar vervoer. Na de stakingen in bus en trein is dit een goed moment om wat extra’s te doen voor de tevredenheid van de reiziger”, aldus Frederic Geijtenbeek.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur van VerkeersNet.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.