Drukte bij bussen Arriva op Breda

Brabant beboet Arriva voor te hoge rituitval

Foto: Inge

Arriva krijgt een boete van circa 10.000 euro van de provincie Noord-Brabant. De vervoerder moest door het personeelstekort meer ritten laten uitvallen dan vooraf met de provincie was afgesproken. Tot en met september is bij Arriva al 0,37 procent van de ritten uitgevallen, terwijl het streven is om niet meer dan 0,2 procent van de ritten te laten uitvallen.

De provincie erkent dat de vervoerder worstelde met een personeelstekort, maar is van mening dat Arriva dit had kunnen voorzien. Daarom wordt alsnog een boete opgelegd, zoals ook is afgesproken in het contract. Aan het Brabants Dagblad laat de vervoerder weten dat het probleem met het chauffeurstekort ondertussen weer onder controle is.

Rituitval

De rituitval was aan de kaak gesteld door de statenfracties van CDA en ChristenUnie-SGP na berichtgeving hierover in de media. Zij vroegen de provincie naar de actuele cijfers over de rituitval en wilden ook weten of de provincie voortaan bereid is om toezicht te houden over de planning van Arriva. Als antwoord laat de provincie weten dat de vervoerder de planning voor de drukke lijnen vanaf de zomervakantie tegenwoordig op tijd moet bespreken met de provincie. Brabant verwacht dat de situatie volgend schooljaar beter is.

Dit is voor CDA en ChristenUnie-SGP nog niet voldoende, omdat met name forenzen en scholieren de dupe zijn geworden van de problemen. “Zij hebben door het niet nakomen van de afspraken door Arriva lessen gemist, moesten de hele busreis naar Breda staan in de bus en werden opgezadeld met onnodig lange reistijden. Daar komt bij dat dit niet de eerste keer was dat deze busmalaise aan het begin van het schoolseizoen plaatsvond. Diverse scholieren en studenten maakten dit al voor de zoveelste keer mee. Wij vinden dat u deze reizigers tegemoet moet komen”, schrijven de twee in een brief aan de Gedeputeerde Staten.

Goedmaker

Ze zouden graag zien dat de provincie het boetebedrag gebruikt als goedmaker aan scholieren, forenzen en studenten die door het niet nakomen van de afspraken door Arriva forse overlast hebben ervaren. Als het aan de twee fracties ligt gaat de provincie in gesprek met deze groeperingen om een nuttige bestemming te vinden voor het boetegeld.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Brabant beboet Arriva voor te hoge rituitval”

Ton van Riel|19.03.19|02:16

L.S.
probleem dat ik ervaar, is dat het moeilijk is om een klacht te doen over Arriva over busvervoer in Tilburg over een door mij freq gebruikte buslijn 7. Na een zoektocht vindt ik een mogelijkheid om een klacht te deponeren. In een eerste en tweede reactie is mijn klacht doorgezet omdat de oorzaak van een niet verreden rit niet bekend is. Ik wacht af. Wie bewaakt nu de primair de dienstverlening over niet gevoerde of vertraagde ritten. Er lijkt een proces ingericht maar wie is aanspreekbaar.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.