Elektrische bussen Syntus Utrecht (foto: provincie Utrecht)

Syntus Utrecht verwelkomt elektrische bussen in Amersfoort

foto: provincie Utrecht

Syntus Utrecht heeft woensdagmiddag twee zero emissie-bussen officieel in gebruik genomen. Deze bussen worden ingezet op de lijnen 2, 3, 5, 6, 7, 17 en 217. “Wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om de impact op het milieu te verminderen. Ik ben er trots op dat wij hier voor de stad Amersfoort een bijdrage aan kunnen leveren met de inzet van deze twee zero emissie-bussen”, zei algemeen directeur Cees Anker van Keolis Nederland.

Het zijn de eerste elektrische bussen voor Amersfoort, maar eerder is de vervoerder al gaan rijden met zeven vergelijkbare bussen in Almere. “De provincie Utrecht wil dat het openbaar vervoer in 2028 honderd procent schoon is”, aldus de Utrechtse gedeputeerde Dennis Straat. “Met deze twee eerste uitstootvrije bussen in Amersfoort Stad zetten we een belangrijke stap in die doelstelling en daarmee dragen we bij aan een betere luchtkwaliteit.”

Schone stad

Voor Amersfoort is dit ook een belangrijke mijlpaal, omdat de stad in 2030 CO2-neutraal hoopt te zijn. “Schoon en duurzaam openbaar vervoer is voor Amersfoort van groot belang”, vertelde wethouder Mobiliteit Hans Buijtelaar. “De inzet van deze twee elektrische bussen is een eerste goede stap, maar meer is nodig. In nieuwe aanbestedingen hebben we veel aandacht voor schoon en duurzaamheid.”

Reizigers in Amersfoort hebben al enkele maanden kennis kunnen maken met deze twee elektrische bussen van busfabrikant BYD. Ze rijden rond met speciale bestickering, maar verder hebben ze dezelfde faciliteiten als de andere bussen waarmee Syntus Utrecht rijdt, zoals dubbele informatieschermen, Wifi en USB-oplaadpunten.

De voertuigen zijn begin vorig jaar aangeschaft, om met ingang van de dienstregeling 2018 in te stromen in de concessie Provincie Utrecht. Ook in Almere rijden al sinds maart van dit jaar bussen. Verder start de provincie Utrecht dit jaar met een onderzoek naar de benodigde voorzieningen voor meer elektrisch busvervoer in de provincie Utrecht. Dit doet zij in overleg met de gemeente Amersfoort en vervoerder Keolis.

Lees ook:

Elektrische bussen Almere in dienstregeling opgenomen

Auteur: Inge Jacobs

4 reacties op “Syntus Utrecht verwelkomt elektrische bussen in Amersfoort”

Mike van het Velt|09.11.18|09:24

Nou, daar zullen ze blij mee zijn in Amersfoort. In Almere zijn ze er ook zo tevreden over, maar niet heus. Wat ik van de chauffeurs daar begrijp, is dat ze rammelen als een gek, niet comfortabel zijn en dat die dingen uit zichzelf remmen als een gek als de batterij beneden de 93% komt.

Siebe de Jong|13.11.18|10:40

Dat interesseert een directie toch niet die kijkt alleen naar het geld! Voor de chauffeur zit er veel reflectie in de ramen van de bus . In Waterland rijden ze met VDL elektrisch geleed, daarvan begrijp ik niet dat ze door keuring zijn gekomen met al die raamstijlen links van de chauffeur en buitenspiegel die slecht gezien is door reflectie van ramen!

Jan Vanzijtveld|13.11.18|12:49

Nou deze bussen rijden al vanaf mrt /april rijden??? staan meer stil>>>

Jan Vanzijtveld|13.11.18|12:50

Deze bussen rijden al vanaf mrt april nou rijden staa mer stil….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Syntus Utrecht verwelkomt elektrische bussen in Amersfoort | OVPro.nl
Elektrische bussen Syntus Utrecht (foto: provincie Utrecht)

Syntus Utrecht verwelkomt elektrische bussen in Amersfoort

foto: provincie Utrecht

Syntus Utrecht heeft woensdagmiddag twee zero emissie-bussen officieel in gebruik genomen. Deze bussen worden ingezet op de lijnen 2, 3, 5, 6, 7, 17 en 217. “Wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om de impact op het milieu te verminderen. Ik ben er trots op dat wij hier voor de stad Amersfoort een bijdrage aan kunnen leveren met de inzet van deze twee zero emissie-bussen”, zei algemeen directeur Cees Anker van Keolis Nederland.

Het zijn de eerste elektrische bussen voor Amersfoort, maar eerder is de vervoerder al gaan rijden met zeven vergelijkbare bussen in Almere. “De provincie Utrecht wil dat het openbaar vervoer in 2028 honderd procent schoon is”, aldus de Utrechtse gedeputeerde Dennis Straat. “Met deze twee eerste uitstootvrije bussen in Amersfoort Stad zetten we een belangrijke stap in die doelstelling en daarmee dragen we bij aan een betere luchtkwaliteit.”

Schone stad

Voor Amersfoort is dit ook een belangrijke mijlpaal, omdat de stad in 2030 CO2-neutraal hoopt te zijn. “Schoon en duurzaam openbaar vervoer is voor Amersfoort van groot belang”, vertelde wethouder Mobiliteit Hans Buijtelaar. “De inzet van deze twee elektrische bussen is een eerste goede stap, maar meer is nodig. In nieuwe aanbestedingen hebben we veel aandacht voor schoon en duurzaamheid.”

Reizigers in Amersfoort hebben al enkele maanden kennis kunnen maken met deze twee elektrische bussen van busfabrikant BYD. Ze rijden rond met speciale bestickering, maar verder hebben ze dezelfde faciliteiten als de andere bussen waarmee Syntus Utrecht rijdt, zoals dubbele informatieschermen, Wifi en USB-oplaadpunten.

De voertuigen zijn begin vorig jaar aangeschaft, om met ingang van de dienstregeling 2018 in te stromen in de concessie Provincie Utrecht. Ook in Almere rijden al sinds maart van dit jaar bussen. Verder start de provincie Utrecht dit jaar met een onderzoek naar de benodigde voorzieningen voor meer elektrisch busvervoer in de provincie Utrecht. Dit doet zij in overleg met de gemeente Amersfoort en vervoerder Keolis.

Lees ook:

Elektrische bussen Almere in dienstregeling opgenomen

Auteur: Inge Jacobs

4 reacties op “Syntus Utrecht verwelkomt elektrische bussen in Amersfoort”

Mike van het Velt|09.11.18|09:24

Nou, daar zullen ze blij mee zijn in Amersfoort. In Almere zijn ze er ook zo tevreden over, maar niet heus. Wat ik van de chauffeurs daar begrijp, is dat ze rammelen als een gek, niet comfortabel zijn en dat die dingen uit zichzelf remmen als een gek als de batterij beneden de 93% komt.

Siebe de Jong|13.11.18|10:40

Dat interesseert een directie toch niet die kijkt alleen naar het geld! Voor de chauffeur zit er veel reflectie in de ramen van de bus . In Waterland rijden ze met VDL elektrisch geleed, daarvan begrijp ik niet dat ze door keuring zijn gekomen met al die raamstijlen links van de chauffeur en buitenspiegel die slecht gezien is door reflectie van ramen!

Jan Vanzijtveld|13.11.18|12:49

Nou deze bussen rijden al vanaf mrt /april rijden??? staan meer stil>>>

Jan Vanzijtveld|13.11.18|12:50

Deze bussen rijden al vanaf mrt april nou rijden staa mer stil….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.