Frequentie belangrijkste aspect voor busreiziger

Interactieve informatie op bus Arriva in Breda
Bron: Inge

De frequentie van een bus is voor de meeste reizigers in Noord-Brabant het belangrijkste aspect van het openbaar vervoer. Dit plaatst in totaal 72 procent van de reizigers in een top 3 van speerpunten voor het OV. Daarna kiezen zij vooral voor betrouwbaarheid. Duurzaamheid blijkt voor weinig reizigers van groot belang.  

Dit stelt het Reizigersoverleg Brabant op basis van onderzoek via het OV Reizigerspanel Brabant onder 576 reizigers. Die reizigers werden gevraagd om veiligheid, bruikbaarheid, comfort, gemak, bereikbaarheid en snelheid in een rangorde te plaatsen van belangrijk tot niet belangrijk.

Tevreden

Hoewel frequentie en betrouwbaarheid zeer belangrijk worden geacht, blijkt uit het onderzoek tevens dat er wel degelijk nog verbetering mogelijk is op deze twee speerpunten. Slechts 51 procent en 58 procent van de reizigers is namelijk (zeer) tevreden over de betrouwbaarheid en frequentie. Reizigers zijn het meest kritisch over de betaalbaarheid van het OV in de provincie, maar dat aspect vinden ze minder belangrijk dan frequentie en betrouwbaarheid.

Slechts 7 procent van de respondenten plaatste de duurzaamheid van het vervoer in zijn top 3. De provincie Noord-Brabant hecht hier echter wel waarde aan. Hermes was eind 2016 de eerste vervoerder in Nederland die elektrische bussen op grote schaal ging inzetten. Met de start van de nieuwe concessie in Zuidoost-Brabant werden er 43 elektrische bussen opgenomen in de dienstregeling.

Eisen

Het gaat hier overigens om de speerpunten voor traditioneel busvervoer. Tijdens een bijeenkomst van het Reizigersoverleg Brabant werd eerder al aangegeven dat reizigers bij flexbussen vooral belang hechten aan betrouwbaarheid, gemak en betaalbaarheid. Het Reizigersoverleg Brabant belooft deze verschillen in haar achterhoofd te houden tijdens haar activiteiten in 2019.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.