BOA's controleren bus Keolis

Forse kritiek op ‘boetepakket’ van Keolis

Foto: Keolis

Vervoerder Keolis wil starten met een experiment, waarbij aan zwartrijders eenmalig een boetepakket wordt aangeboden. Voor 37,50 euro krijgen deze overtreders een OV-chipkaart met daarop al tien ritten, en informatie over het gewenste gedrag en de betaalmanieren voor het gebruik van de bus. Op social media komt echter veel commentaar op de proef. 

De fractievoorzitter van de VVD in Almere Ulysse Ellian noemt het experiment op Twitter ‘onzin’ en stelt dat het eerder klinkt als het faciliteren van zwartrijders in plaats van handhaven. Volgens Omroep Flevoland moet het experiment nog toestemming krijgen van de gemeente Almere, maar is nog niet bekend wanneer het voornemen door de raad zal worden behandeld. Ook reizigersorganisaties fileren het plan en op social media beschuldigen reizigers de vervoerder ervan zwartrijden te belonen. Maar Keolis benadrukt dat het pakket in totaal 37,50 euro kost en slechts 20 euro waard is.

Zwartrijders wegjagen

Het doel van de vervoerder om dit boetepakket aan te bieden in plaats van de normale boete van 50 euro uit te schrijven, is om zwartrijders niet uit het OV te jagen, maar ervoor te zorgen dat ze volgende keer betalen. “In Almere ervaren wij het (landelijk) hoogste aantal passagiers dat niet in- en uitcheckt voor hun reis op de bus. Dat kost ons veel geld en leidt bovendien tot irritatie en agressie, ook bij betalende reizigers”, aldus concessiemanagier Chris Hogeveen.

“Op deze manier proberen we de zwartrijder nieuw gedrag aan te leren door meteen het gebruik van de OV-chipkaart toe te laten passen”, licht Hogeveen het experiment toe. “Dit leidt naar verwachting tot minder zwartrijders en uiteindelijk ook tot minder agressie en geweld, waar iedereen blijer van wordt.” Tot het einde van het jaar kost dit boetepakket nog 37,50 euro – daarna wordt het 40 euro.

Eenmalig aanbod

Het gaat om een eenmalig aanbod. De aangeboden OV-chipkaart wordt namelijk door Keolis opgeslagen, zodat in de gaten gehouden kan worden wanneer er met die kaart weer wordt zwartgereden. In dat geval zal de dader wel degelijk een boete krijgen voor 50 euro. Dit geldt ook als de zwartrijder binnen korte tijd na ontvangst van het boetepakket weer wordt gepakt.

Sociale veiligheid is al jarenlang een probleem in Almere. Daar heeft Keolis al actie tegen ondernomen, maar zwartrijden blijft een probleem. In het eerste halfjaar van 2018 werd bijna 700 keer een boete uitgeschreven voor zwartrijden, maar er wordt al een aantal maanden fors meer gecontroleerd. Als gevolg daarvan merkt Keolis minder zwartrijden en juist meer geregistreerde ritten op. “Dit leidt tot de voorzichtige conclusie dat de aanpak van intensief controleren werkt en dat zwartrijders niet weglopen, maar vaker gaan betalen”, meent de vervoerder.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Forse kritiek op ‘boetepakket’ van Keolis”

Tijmen Stam|23.11.18|18:27

Hoe zie je als er met een kaart wordt zwartgereden?

Heimen Stoffels|03.12.18|21:40

@Tijmen Stam: Er zijn een hoop zwartrijders, met name in Almere, die inchecken en 1 halte verder weer uitchecken terwijl ze nog tig haltes mee moeten. Dat is óók een vorm van zwartrijden en dat kunnen ze dus zien bij Keolis.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Forse kritiek op ‘boetepakket’ van Keolis | OVPro.nl
BOA's controleren bus Keolis

Forse kritiek op ‘boetepakket’ van Keolis

Foto: Keolis

Vervoerder Keolis wil starten met een experiment, waarbij aan zwartrijders eenmalig een boetepakket wordt aangeboden. Voor 37,50 euro krijgen deze overtreders een OV-chipkaart met daarop al tien ritten, en informatie over het gewenste gedrag en de betaalmanieren voor het gebruik van de bus. Op social media komt echter veel commentaar op de proef. 

De fractievoorzitter van de VVD in Almere Ulysse Ellian noemt het experiment op Twitter ‘onzin’ en stelt dat het eerder klinkt als het faciliteren van zwartrijders in plaats van handhaven. Volgens Omroep Flevoland moet het experiment nog toestemming krijgen van de gemeente Almere, maar is nog niet bekend wanneer het voornemen door de raad zal worden behandeld. Ook reizigersorganisaties fileren het plan en op social media beschuldigen reizigers de vervoerder ervan zwartrijden te belonen. Maar Keolis benadrukt dat het pakket in totaal 37,50 euro kost en slechts 20 euro waard is.

Zwartrijders wegjagen

Het doel van de vervoerder om dit boetepakket aan te bieden in plaats van de normale boete van 50 euro uit te schrijven, is om zwartrijders niet uit het OV te jagen, maar ervoor te zorgen dat ze volgende keer betalen. “In Almere ervaren wij het (landelijk) hoogste aantal passagiers dat niet in- en uitcheckt voor hun reis op de bus. Dat kost ons veel geld en leidt bovendien tot irritatie en agressie, ook bij betalende reizigers”, aldus concessiemanagier Chris Hogeveen.

“Op deze manier proberen we de zwartrijder nieuw gedrag aan te leren door meteen het gebruik van de OV-chipkaart toe te laten passen”, licht Hogeveen het experiment toe. “Dit leidt naar verwachting tot minder zwartrijders en uiteindelijk ook tot minder agressie en geweld, waar iedereen blijer van wordt.” Tot het einde van het jaar kost dit boetepakket nog 37,50 euro – daarna wordt het 40 euro.

Eenmalig aanbod

Het gaat om een eenmalig aanbod. De aangeboden OV-chipkaart wordt namelijk door Keolis opgeslagen, zodat in de gaten gehouden kan worden wanneer er met die kaart weer wordt zwartgereden. In dat geval zal de dader wel degelijk een boete krijgen voor 50 euro. Dit geldt ook als de zwartrijder binnen korte tijd na ontvangst van het boetepakket weer wordt gepakt.

Sociale veiligheid is al jarenlang een probleem in Almere. Daar heeft Keolis al actie tegen ondernomen, maar zwartrijden blijft een probleem. In het eerste halfjaar van 2018 werd bijna 700 keer een boete uitgeschreven voor zwartrijden, maar er wordt al een aantal maanden fors meer gecontroleerd. Als gevolg daarvan merkt Keolis minder zwartrijden en juist meer geregistreerde ritten op. “Dit leidt tot de voorzichtige conclusie dat de aanpak van intensief controleren werkt en dat zwartrijders niet weglopen, maar vaker gaan betalen”, meent de vervoerder.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Forse kritiek op ‘boetepakket’ van Keolis”

Tijmen Stam|23.11.18|18:27

Hoe zie je als er met een kaart wordt zwartgereden?

Heimen Stoffels|03.12.18|21:40

@Tijmen Stam: Er zijn een hoop zwartrijders, met name in Almere, die inchecken en 1 halte verder weer uitchecken terwijl ze nog tig haltes mee moeten. Dat is óók een vorm van zwartrijden en dat kunnen ze dus zien bij Keolis.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.