Prijzen OV in tien jaar meer gestegen dan gemiddeld

Het openbaar vervoer in Nederland is tussen 2009 en november 2018 23 procent duurder geworden, terwijl de algemene stijging van consumentenprijzen in dezelfde tijd slechts 15 procent bedraagt. De prijzen van het OV zijn dus harder gestegen dan veel andere producten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Volgens het CBS zijn de prijzen voor een bus- en tramkaartje harder gestegen dan de kosten voor een treinkaartje. In dit onderzoek is de forse prijsstijging voor het OV in 2019 door de btw-verhoging niet meegerekend. De sector waarschuwt al lange tijd voor de negatieve gevolgen van deze btw-verhoging.

Verlies reizigers

OVNL-voorzitter Pedro Peters zei tegen Nieuwsuur te verwachten dat de sector minder aantrekkelijk zou worden door het openbaar vervoer duurder te maken. “We gaan 1 tot 1,3 procent aan reizigers verliezen als branche.” Bovendien wordt hierdoor het openbaar vervoer minder aantrekkelijk tegenover de auto, wat niet bijdraagt aan de ambities van het kabinet op het gebied van verduurzaming.

“Door OV duurder te maken ten opzichte van autorijden, spant het kabinet het paard achter de wagen in haar streven naar minder files en minder CO2-uitstoot”, stelt ook Hubert Andela, directeur van werkgeversvereniging KNV. Eerder werd de concurrentiepositie van het OV tegenover de auto weinig benadeeld door de duurdere OV-kaartjes. Het OV is in de periode tussen 2009 en november 2018 namelijk niet heel veel duurder geworden dan de auto, omdat de kosten voor de auto ongeveer gelijkwaardig zijn gestegen.

Prijsontwikkeling OV en auto 2009-2018 (bron: CBS)

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Prijzen OV in tien jaar meer gestegen dan gemiddeld”

Ibo De Joode|08.01.19|12:26

Als ik de grafieken goed bekijk zijn de kosten van zowel OV als auto eveveel gestegen. Daarnaast is het vergelijken van stijging consumentenprijzen met OV kosten m.i. een beetje als de bekende appels en peren. Electronica is volgens mij veel goedkoper geworden. En hoe zit het met het voedsel. Graag zie ik eerder een vergelijking OV en diensten. Eens kijken of de verschillen dan nog zo groot zijn.