RATP-bus in Parijs (bron: Flickr - Jean-Louis Zimmermann)

Parijs wil OV gratis maken voor kinderen

bron: Flickr – Jean-Louis Zimmermann

Als het aan de Parijse burgemeester ligt, wordt het openbaar vervoer in de Franse hoofdstad gratis voor kinderen tot 11 jaar. Een voorstel hiervoor is op tafel gelegd door de socialistische burgemeester Anne Hidalgo. Kinderen mogen door het voorstel gratis reizen in alle bussen, metro’s en trams van de RATP in de hoofdstad en op enkele RER-lijnen die naar de omliggende voorsteden rijden.

Het vervoer in Parijs is al enige tijd gratis voor kinderen tot vier jaar, maar de maatregel wordt nu wellicht uitgebreid. Het voorstel komt eigenlijk van de Communistische Partij en is omarmd door de socialisten, die hopen dat hiermee het OV aantrekkelijker te maken ten opzichte van de auto. Bovendien hoopt de gemeente dat gezinnen hierdoor meer te besteden krijgen.

Ambities

De ambities van Hidalgo reiken nog verder. Ze wil ook het reizen voor scholieren fors goedkoper maken en pleit voor gratis gebruik van de Vélib-deelfiets voor jongeren tussen de 14 en 18 jaar. Als laatste heeft ze laten weten dat ze het OV gratis wil maken voor gezinnen met een inkomen dat lager is dan 1,5 keer het minimumloon.

Volgens het Franse dagblad Le Parisien gaat alleen het gratis laten reizen van kinderen tot 11 jaar de stad 15 miljoen euro per jaar kosten. Overigens moet het voornemen nog goedgekeurd worden door de voorzitter van de Île-de-France regio en de vervoersautoriteit Île-de-France Mobilites. Deze Valérie Pécresse zou hier nog wel eens een stokje voor kunnen steken. In een eerste reactie vanuit haar team liet ze weten dat de autoriteit geen ‘open kassa’ was.

Kosten

Het is niet voor het eerst dat het vraagstuk van gratis OV naar voren komt in Parijs. Begin vorig kondigde Hidalgo een onderzoek aan naar de mogelijkheden om vanaf 2020 niemand meer te laten betalen voor het openbaar vervoer. Nu levert het OV circa 3,8 miljard euro op voor de stad. Op dit plan kwam al veel kritiek, omdat het te duur zou zijn.

Het voornemen van de Parijse burgemeester volgt slechts een aantal weken nadat Luxemburg heeft besloten om de kosten voor het gebruik van het OV af te schaffen. Voor Luxemburg is dit een maatregel om de hoge filedruk te verlichten. Hidalgo erkende deze week echter dat alleen gratis OV niet de oplossing is voor de afhankelijkheid van veel mensen op hun auto.

Kids Vrij

In Nederland reizen kinderen tot 4 jaar sowieso gratis met het OV. Tot ze 12 jaar oud zijn krijgen zij ook nog korting voor het reizen met de bus, tram en metro. In de trein blijft het mogelijk om kinderen in de leeftijd 4 tot en met 11 ook gratis te laten reizen, omdat hier het Kids Vrij-abonnement bestaat. Daarmee reizen kinderen met een eigen OV-chipkaart gratis met een begeleider van 12 jaar of ouder mee in de trein.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.