500 euro boete voor dodelijk ongeval met bus

Rechter
Bron: utah778 via iStock (vrij te gebruiken)

De buschauffeur die in april 2018 betrokken was bij een dodelijk verkeersongeval is door de rechter veroordeeld tot een geldboete van 500 euro. De rechtbank in Den Haag legde de eis voor rijontzegging en een werkstraf naast zich neer, omdat er geen sprake is geweest van ernstige onvoorzichtigheid.

Het dodelijke ongeval vond plaats nadat de buschauffeur twee fietsers probeerde in te halen op een smal weggedeelte. Ze raakte daarbij een veertienjarige scholier, die ter plekke aan haar verwondingen overleed. De chauffeur verklaarde tijdens de zaak twee weken geleden dat ze dacht dat een inhaalmanouvre hier mogelijk was en dit is volgens de rechtbank een fatale inschattingsfout geweest.

Inschattingsfout

Volgens de rechtbank is die inschattingsfout echter ‘niet zodanig onbegrijpelijk en verwijtbaar dat de fout kan worden aangemerkt als aanmerkelijk onvoorzichtig rijden’. In het oordeel is er bovendien rekening mee gehouden dat de bestuurder haar medeleven en spijt aan de nabestaanden heeft betuigd en dat zij door de geĆ«iste rijontzegging flink getroffen zal worden, omdat ze dan haar werk niet meer kan uitvoeren.

Hoewel de chauffeur is vrijgesproken van het misdrijf, krijgt de vrouw nog wel een boete voor het overtreden van artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994. Dit komt omdat van de buschauffeur geacht had mogen worden dat ze een inschatting kan maken van de breedte van haar voertuig ten opzichte van de weg. Door in te halen op een plek waar dat niet kon, is dus een gevaar op de weg veroorzaakt.

Wegsituatie

De breedte van de weg kwam specifiek aan de orde tijdens de zaak. CROW adviseert namelijk dat een fietsstrook binnen de bebouwde minimaal 1.70 meter breed is en de rijstrook minimaal 2.90 meter. Op de plek waar het ongeval plaatsvond was de rijstrook maar tussen de 2.76 en 2.80 meter breed en de fietsstrook 1.54 meter breed. Daarmee voldoet de huidige inrichting niet aan de richtlijnen van CROW. De rechter liet dan ook weten dat niet uit te sluiten valt dat de buschauffeur door de inrichting van de weg op het verkeerde been is gezet.

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “500 euro boete voor dodelijk ongeval met bus”

hans janssen|08.02.19|11:43

het was notebene voor een school ook nog ..

hans janssen|08.02.19|09:56

Dus een kind dood rijden is 500 euro … bahhhh wat een klote land is dit toch …