Limburgliner van Arriva

Onderzoek naar gratis OV voor toeristen in Limburg

De provincie Limburg onderzoekt of het haalbaar is om toeristen gratis te laten reizen met de bussen en treinen van Arriva in Zuid-Limburg. Limburg kijkt daarbij goed naar de ervaringen in de provincie naar Friesland, waar ook een proef wordt uitgevoerd met gratis OV voor toeristen. De proef is zelfs in 2018 uitgebreid en Friesland stelde daarvoor 867.000 euro beschikbaar.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de resultaten van een enquête onder inwoners van Zuid-Limburg naar de gevolgen van toerisme in de regio. Hoewel de meeste inwoners aangaven blij te zijn met het toerisme, lieten ze ook weten zich zorgen te maken over de leefbaarheid. Er wordt veel meer overlast opgemerkt door fietsers, motoren en parkeerproblemen. Meer dan 75 procent noemt beter openbaar vervoer als een belangrijk verbeterpunt.

Minder verkeersdrukte

Om die reden wordt nu gekeken of er wat druk van de ketel genomen kan worden door toeristen meer gebruik te laten maken van openbaar vervoer als het gratis is. “Gratis openbaar vervoer kan bijdragen aan de oplossing. Dat moet deels betaald worden door de plaatselijke toeristenbelasting te verhogen en deels door de provincie”, vertelt gedeputeerde Eric Geurts tegen de Limburger.

De gedeputeerde zegt bovendien dat Arriva de verbindingen van en aar het Heuvelland moet verbeteren. Dit is het gebied waar de meeste toeristen te vinden zijn. Maar het plan voor gratis OV voor toeristen kan al op commentaar leveren van VVV Zuid-Limburg. Directeur Anya Niewierra meent dat niet de toeristen, maar juist de inwoners niet langer zouden hoeven te betalen voor het OV.

Fryslan Card

De proef met de Fryslan Card is halverwege 2017 gestart. Toeristen die overnachten in enkele Friese regio’s krijgen een gratis OV-kaart, om zo het gebruik van het OV een stimulans geven. Voor het eerste deel van de proef, waarbij reizigers slechts in een deel van de provincie gratis konden reizen, had de provincie 575.000 euro beschikbaar. Ook hier is vervoerder Arriva betrokken bij de proef.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Onderzoek naar gratis OV voor toeristen in Limburg”

Richard de Kort|27.02.19|17:04

Goed initiatief. In andere landen is dit al heel normaal zoals in het Duitse zwarte woud, waar dit al jaren kan met de Konus kaart. Snel invoeren zou ik zeggen

kees boer|28.02.19|20:32

Prima maar voor welk gedeelte in Limburg ? Zuid,midden,noord ? Ik deel dat met Richard de Kort;trouwens Sauerland heeft dat ook

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.