Nieuwe Heuliez-bussen voor Utrecht (foto: Rick Huisinga)

Utrecht verwelkomt elektrische bussen van Franse fabrikant

foto: Rick Huisinga

Het aantal elektrische bussen van verschillende busbouwers op de Nederlandse markt groeit. Vervoerder Qbuzz heeft voor het openbaar vervoer in de stad Utrecht namelijk 35 elektrische bussen aangeschaft bij de Franse producent Heuliez. Dit zijn gelede bussen van 18 meter, die gaan rijden op U-OV lijnen 3, 7 en 8. De bussen worden op de eindpunten van de lijnen opgeladen met snelladers.

De nieuwe bussen werden deze week gepresenteerd door Qbuzz en de provincie Utrecht. Het is de tweede keer dat Qbuzz voor Heuliez kiest, want de busbouwer mag ook voor eind dit jaar ook enkele bussen leveren voor de concessie Groningen en Drenthe. De langere bussen worden ingezet op de populaire Qlink-lijnen.

IVECO

“Heuliez heeft een sterke positie op de Franse markt en is voor haar voorbestaan niet afhankelijk van buitenlandse activiteiten”, verklaart Qbuzz-directeur Gerrit Spijksma de keuze. Heuliez komt uit de stal van IVECO. “Het bedrijf kwam met de beste prijs en kwaliteitscombinatie uit de bus en dat gaf voor ons de doorslag.” In deze gelede bussen is ruimte voor 130 personen.

“Heuliez combineert een middelgrote batterij met een hoge laadsnelheid, waardoor relatief veel elektrische kilometers gereden kunnen worden. Dit is van bijzonder belang omdat de U-OV bussen snel en efficiënt op de eindpunten van de lijnen zullen worden opgeladen.” In Utrecht wordt op dit moment al elektrisch gereden met bussen van Ebusco. Van die fabrikant komen er nog enkele andere bussen die vanaf het eerste kwartaal van 2020 op de streeklijnen gaan rijden.

Financiële bijdrage

De provincie Utrecht heeft al eerder aangegeven belang te hechten aan het verduurzamen van het OV in de provincie. Daarom heeft Qbuzz een subsidie van 5 miljoen euro gekregen voor de aanschaf van deze milieuvriendelijkere voertuigen. Gedeputeerde Dennis Straat: “We zetten hiermee een belangrijke vervolgstap op weg naar onze ambitie om in 2028 het openbaar vervoer volledig schoon te hebben. Zero emissie: geen enkele uitstoot van uitlaatgassen. Bovendien profiteren de reizigers van meer capaciteit met dagelijks 1.000 extra zitplaatsen in het openbaar vervoer.”

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Utrecht verwelkomt elektrische bussen van Franse fabrikant”

Pat Rick|08.03.19|11:01

En IVECO (vroegere vrachtwagendivisie van Fiat), de moeder van Heuliez, is Italiaans, net als de moeder van QBuzz

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.