Capacity op Schiphol ( bron: Lijn 45/Wikipedia)

Ruim 250 bussen van Connexxion uitgerust met barcodescanner

Vervoerder Connexxion heeft in totaal 265 bussen in de concessie Amstelland-Meerlanden een barcodescanner geplaatst. Reizigers die een los kaartje kopen in de bus kunnen hier dus voortaan in- en uitchecken met de barcode op dit ticket. Hierdoor moet het onder andere gemakkelijker worden om over te stappen met een los kaartje, want de barcodescanner controleert of het kaartje nog geldig is.

Het gaat hierbij om overstappen tussen verschillende OV-modaliteiten, maar op later moment bijvoorbeeld ook van OV naar deelfiets, deelauto of taxi. Volgens Connexxion heeft de reiziger steeds meer behoefte aan integratie van alle vervoerdiensten. “Een ticket met barcode voor alle vervoermiddelen maakt deze ‘mobility as a service’ mogelijk. Met barcodescanners in de bussen zet Connexxion nu een belangrijke stap.”

Gefaseerde uitrol

De komende tijd worden de ervaringen van reizigers en buschauffeurs door Connexxion in de gaten gehouden. Daarna zal het reizen met de barcode ook stapsgewijs worden ingevoerd in andere regio’s. Overigens kunnen reizigers het losse kaartje alleen kopen met een pinpas of creditcard. Contant geld was al eerder geweerd uit de bussen.

Vervolgens heeft Connexxion de ambitie om tickets met een barcode ook online te gaan verkopen via de webshop. Indien gewenst kan het kaartje worden geprint op papier, maar het moet ook mogelijk worden om de barcode op te slaan op de mobiele telefoon. De barcodescanner kan ook van een smartphone scannen en dan bepalen op de barcode op het moment van reizen geldig is. Uiteindelijk moet dit eraan bijdragen om het reizen met het openbaar vervoer eenvoudiger te maken.

Barcode tickets

Tickets met een barcode worden steeds populairder in het OV. Veel vervoerders bieden digitale kaartjes aan, waarbij reizigers via een barcode die ze ontvangen op hun smartphone kunnen inchecken. De RET introduceerde zoiets onlangs voor het metrovervoer en onder andere NS, Keolis en Arriva hebben vergelijkbare e-tickets.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.