Animatie U-link bussen voor Utrecht

Na Q-link in Groningen, nu ook U-link in Utrecht

Op de belangrijkste verbindingen tussen de stad Utrecht en de omliggende gebieden gaan vanaf 2020 snelle, frequente bussen rijden, onder de naam U-link. Daarmee wordt een hele nieuwe productformule geïntroduceerd tijdens een lopende concessie, vertelt de vervoerder. Qbuzz werkt al enkele jaren met een vergelijk concept, Q-link, in de concessie Groningen-Drenthe, waar Qbuzz ook het OV verzorgt. 

De snelle en frequente bussen maken deel uit van een nieuw hoogwaardig kwaliteitsnetwerk voor het OV dat Qbuzz en de provincie Utrecht samen introduceren. In het OV-netwerk wordt met name ingezet op snelle, frequente ritten die goed aansluiten op treinverbindingen en P+R-locaties.

Tegelijkertijd wordt geïnvesteerd in het verbeteren van reisinformatie, betrouwbaarheid en voorspelbaarheid voor de reiziger, door onder andere te werken aan de doorontwikkeling van een app met reisbegeleiding en aan slimme, real-time bijsturing vanuit de verkeersleiding.

Reizigersgroei

Een van de redenen voor dt nieuwe lijnennet is de groei van het aantal reizigers. Het aantal reizigers is sinds 2013 gestaag toegenomen en de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar gaat toenemen, vanwege woningbouw in Utrecht en meer files. De provincie Utrecht en Qbuzz hopen dus met deze impuls van het OV op de U-link lijnen een groei te realiseren van zeker 10 procent, circa 10.000 extra reizen per dag. In totaal hebben de twee partijen 7 miljoen euro voor een investeringspakket vrijgemaakt.

Qbuzz heeft onlangs besloten een groot aantal bussen te gaan vervangen en er stromen 55 elektrische bussen in. Die gaan rijden op de lijnen 3, 7 en 8 en verder zullen verschillende ritten op streeklijnen met elektrische bussen gereden worden. Daardoor kunnen bestaande gelede bussen die niet meer nodig zijn op die lijnen, verplaatst worden naar het U-Link netwerk.

Die bussen krijgen wel een eigen vormgeving, binnen het huismerk van U-OV, en worden dankzij lijnkleuren makkelijk herkenbaar voor de reiziger. Bovendien zijn het comfortabele voertuigen met extra zitplaatsen. Qbuzz belooft verder dat het aantal bussen op piekmomenten tijdens de spits wordt uitgebreid.

Vervoerplan U-OV 2020

Het is nog niet precies duidelijk hoe het nieuwe lijnennetwerk van U-link eruit gaat zien, want dit wordt uitgewerkt voor het vervoerplan U-OV 2020. De verwachting is dat het vervoerplan in mei en juni 2019 ter consultatie aan reizigers voorgelegd, waarna het in september 2019 door het dagelijks bestuur van de provincie wordt vastgesteld. De verbeteringen worden daarna stapsgewijs ingevoerd vanaf december 2019 tot de start van de zomerdienstregeling in 2020.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.