Kamer: geen gratis bus voor aso-asielzoeker

Qbuzz vervoersbedrijf. Foto: Archief OVPro.nl
Qbuzz vervoersbedrijf. Foto: Archief OVPro.nl

Voor asielzoekers die overlast veroorzaken moet niet een aparte, gratis busverbinding worden opgezet. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Inwoners van een asielzoekerscentrum veroorzaken hier al langer overlast en eind vorig jaar dreigden chauffeurs van Qbuzz zelfs om niet meer bij de betreffende halte te stoppen.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil een proef houden met een aparte busverbinding naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel. De Kamer hamerde er vorige week in een debat al op dat zo’n busverbinding niet gratis mag zijn. “De wereld op zijn kop”, noemde SP’er Jasper van Dijk het.

Gratis vervoer

Het probleem wordt met name veroorzaakt door zogenaamde ‘veiligelanders’. Die zouden zowel Qbuzz-medewerkers als reizigers intimideren, zodat reizigers zelfs de bus zouden ontlopen. Er werden meer bewakers op de bussen ingezet, maar dit zorgde nauwelijks voor verbeteringen. Uiteindelijk werd daarom geopperd om een aparte, gratis busverbinding te realiseren.

Staatssecretaris Mark Harbers van Migratie zei in het debat echter dat “gratis vervoer niet voor de hand ligt”, maar dat stelde de Kamer niet gerust. Daarom stemde een meerderheid dinsdag voor een expliciete oproep van Van Dijk.

Bron: ANP

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.