Pilot met zelfrijdende bus in Groningen verlengd

De proef met een zelfrijdende shuttle tussen de hoofdingang van het Ommelander Ziekenhuis en de dichtstbijzijnde bushalte in het Groningse Scheemda, wordt verlengd tot het einde van dit jaar. Ruim 3000 mensen hebben al gebruik gemaakt van het voertuig en de provincie Groningen noemt de proef succesvol.

De provincie heeft de ambitie om de komende maanden meer te leren over de inzet van zelfrijdende voertuigen – waaronder hoe die op grote schaal kunnen worden ingezet als onderdeel van de OV-keten. Voor de inzet van de shuttle werken de provincie Groningen, het Ommelander Ziekenhuis, vervoerder Arriva, RDW en leverancier Navya samen.

Afstand bushalte

De shuttle van Navya is in augustus vorig jaar gaan rijden, omdat de afstand tussen de hoofdingang van het ziekenhuis en de bushalte toch nog ongeveer 1500 meter is. Dat is voor sommige bezoekers van het ziekenhuis niet lopend af te leggen. Tijdens de proef konden patiënten, bezoekers en het personeel van het ziekenhuis daarom gratis van dit busje gebruikmaken. Wel werden ze gevraagd hun ervaringen te delen via een gebruikersonderzoek.

Al in augustus hield de provincie er rekening mee dat de proef bij succes zou worden voortgezet of zelfs uitgebreid. Groningen sprak op dat moment over een mogelijke uitbreiding van de route naar het centrum en naar het treinstation van Scheemda. In de komende zes maanden zal de shuttle in ieder geval worden getest in verschillende verkeerssituaties met uiteenlopende snelheden, verkeersregels en autoverkeer getest. Tijdens deze testen wordt de shuttle enkele malen uit de dienstregeling genomen, maar dan zal er vervangend vervoer worden ingezet.

Volgend jaar wordt op basis van de resultaten van de proef, het onderzoek en een evaluatie besloten wat het vervolg is. De huidige passagiers reageren in ieder geval positief en noemen de shuttle een ‘belangrijke voorziening tijdens hun reis naar het ziekenhuis’.

Lees ook:

OV-Debat-2019_468x73px-registreer

Wilt u verder meepraten over de kansen voor innovatie in het OV? Schrijf u dan snel in voor het OV Debat. U heeft nog één week om te registreren.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.