Bus, tram en metro van GVB (foto: GVB Verbindt)

GVB nadert punt dat geen subsidie meer nodig is voor exploitatie

Stadsvervoerder GVB kon vorig jaar ruim 90 procent van de kosten voor de exploitatie betalen uit reizigersopbrengsten. De kostendekkingsgraad van de Amsterdamse stadsvervoerder neemt al toe sinds 2008 en afgelopen jaar kwam die uit op 91,9 procent. Ook een verlaging van de kosten heeft daaraan bijdragen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de stadsvervoerder. Hierdoor nadert het punt waarop de vervoerder helemaal geen subsidie meer nodig heeft.

Het is een doelstelling van GVB om minder afhankelijk te worden van subsidie. Dat is ook nodig, want de subsidie loopt al jaren terug. Het uiteindelijke bedrijfsresultaat over afgelopen jaar kwam uit op 2,3 miljoen. Dat is bijna 4,5 miljoen euro lager dan een jaar eerder, maar dat komt vooral door geld dat opzij is gezet voor personeelsvoorzieningen.

Reizigers

Gemiddeld werden er circa 875.000 reizigers vervoerd, al waren er ook uitschieters naar boven en er per dag wel 1 miljoen mensen gebruik maakten van de bussen, trams, metro’s en veren in Amsterdam. In 2017 meldde de vervoerder gemiddeld 900.000 reizigers te vervoeren op een werkdag. Wel werden er meer kilometers afgelegd, namelijk 968,1 miljoen. Bovendien wordt meer groei verwacht in de komende jaren.

De vervoerder moet daarom de capaciteit verhogen, zodat het ook in de toekomst mogelijk blijft om reizigers punctueel, veilig en comfortabel te blijven vervoeren. “2018 was een uitdagend jaar én een goed voorproefje van wat er nog allemaal komen gaat. De stad groeit en verandert in rap tempo. We werken aan bereikbaarheid voor iedereen in Amsterdam. Daarvoor zullen ook de komende jaren nieuwe investeringen moeten worden gedaan”, aldus GVB-directeur Alexandra van Huffelen.

Inbesteding

Er ligt een uitdaging voor de vervoerder om ook dit jaar goed te blijven presteren. “We willen dé vervoerder in Amsterdam blijven”, schrijft Van Huffelen in haar voorwoord. “Dat is van belang, want al in 2019 besluit Vervoerregio Amsterdam of ze de nieuwe vervoerconcessie, die eind 2024 ingaat, onderhands gaat gunnen. We zijn goed op weg: de reizigerstevredenheid stijgt, we vervoeren steeds meer mensen, de subsidie is verder omlaag gegaan en ons bedrijf is efficiënter geworden.”

“Maar we zijn nog niet tevreden. We kunnen onze organisatie nog soepeler laten werken en ons richten op innovatie en kostenbesparingen. Dat doen we samen met onze medewerkers, die we meer ruimte en verantwoordelijkheid geven, zodat nieuwe ideeën eerder een goede voedingsbodem vinden en we problemen sneller kunnen oplossen.”

Strategische doelstellingen

Om GVB uiteindelijk voor iedereen bereikbaar te houden, heeft de vervoerder zes nieuwe doelstellingen geformuleerd. In de komende jaren richt de vervoerder zicht op de thema’s tevreden reizigers, betrouwbare dienstverlening, marktconforme organisatie, leefbare stad, uitstootvrij vervoer en goed werkgeverschap.

Daarvoor moet in 2022 minimaal 90 procent van de reizigers het OV van GVB in de OV-Klantenbarometer waarderen met een 7 of hoger en in datzelfde jaar ook zeker 90 procent van de reizigers op tijd aankomen  bij zijn of haar eindhalte. Daarnaast moet het kostenniveau marktconform en moeten alle Amsterdammers in 2020 gemakkelijk toegang hebben tot het OV. Extra investeringen zijn daarvoor broodnodig, stelt de vervoerder. Daarnaast wil de vervoerder minder stroom gebruiken en uiteindelijk naar een volledig uitstootvrije bedrijfsvoering.

Als laatste ambieert de vervoerder een betere veiligheid en inclusiviteit voor het personeel. “In 2022 willen we dé werkgever in Amsterdam zijn. Onderdeel van deze doelstelling is veiligheid. Qua veiligheidscultuur streven we ernaar te werken op niveau 4 van de zogeheten veiligheidsladder. Binnen het thema veiligheid onderscheiden we drie categorieën: arbeidsveiligheid, transportveiligheid en sociale veiligheid. Gezonde en fitte medewerkers staan aan de basis van ons bedrijf en iedereen telt mee: we hechten aan diversiteit, inclusiviteit en duurzame inzetbaarheid.”

Lees ook:

GVB had in 2017 opnieuw minder subsidie nodig

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “GVB nadert punt dat geen subsidie meer nodig is voor exploitatie”

Pat Rick|29.05.19|17:02

Het is een Amsterdam-centrisch verhaal. Terwijl de sleutel juist ligt in de regiofunctie, want de bereikbaarheid hangt sterk af van de toestroom van de voorsteden. In Londen of Parijs hebben ze dit beter geregeld door een metro(politaan) netwerk

Het metronetwerk van A’dam houdt op bij de gemeentegrens terwijl metro juist geschikt is om de voorsteden+Schiphol te verbinden. En een levenswijze zonder auto te ondersteunen. Dan zijn de files op de A4/A5/A7/A8/A9/A10 weg en besparing van CO2-uitstoot

Pat Rick|29.05.19|17:37

Het is dus mooi dat er budgetair evenwicht is, maar er zijn ook maatschappelijke kosten die ontstaan door het optimaliseren van het GVB. De files kosten miljarden, en eigenlijk zouden deze bedragen een business case moeten drijven om het OV uit te bouwen.

Als GroenLinks in Amsterdam echt werk wil maken wbt milieu, moeten ze niet Schiphol (aan)pakken, maar het OV uitbouwen zodat deze een goed alternatief zijn voor forenzen, uitstoot/lawaai van files in regio A’dam op grondniveau omlaag gaan.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.