Stijging OV-gebruik Utrecht vooral in streek

(foto: Inge)

Er is in 2018 opnieuw meer gebruikgemaakt van het openbaar vervoer in de provincie Utrecht in vergelijking met eerdere jaren. Dat komt met name door extra busreizigers die reisden in de bussen van Syntus in de regio rondom de stad Utrecht. Een half miljoen extra reizigers besloten in een bus van Syntus te stappen in 2018 in vergelijking met 2017.

In totaal checkten 59,7 miljoen reizigers in bij de bussen of trams in de provincie Utrecht, blijkt uit de Jaar- en Trendrapportage Openbaar Vervoer 2018. Een jaar daarvoor was dat nog 59,4 miljoen en daarmee is het aantal reizigers voor het vijfde jaar op rij gegroeid. Bij stadsvervoerder U-OV werd geen stijging van het OV-gebruik opgemerkt. Daar speelden vooral de stakingsdagen de vervoerder parten.

Syntus

Uit de OV-klantenbarometer 2018 bleek al eerder dit jaar dat de tevredenheid van reizigers zowel bij U-OV als bij Syntus steeg en de provincie is verheugd dat streekvervoerder Syntus in 2018 zichzelf heeft weten te herpakken. Na de start van de concessie hier kwam er veel kritiek, maar inmiddels is het percentage dat op tijd rijdt gestegen van 75 naar 85 procent en is de reizigerstevredenheid op alle aspecten gestegen.

Reizigers zijn vooral veel positiever over de kans op de zitplaats in de bussen van Syntus en over het tarief. Bovendien wordt de vervoerder beter gewaardeerd op de aspecten informatievoorziening en de klantvriendelijkheid van de chauffeurs. Daarbij hoort ook dat het aantal klachten en de reacties van reizigers over Syntus Utrecht meer dan gehalveerd is.

Punctualiteit

De streekvervoerder slaagde er ook in om de rituitval flink terug te dringen in 2018. Daarentegen blijft punctualiteit een punt van aandacht voor vervoerder U-OV. Het aantal bussen van U-OV dat te laat aankwam is licht gedaald, terwijl hier een flinke uitdaging lag vanwege de diverse werkzaamheden in de stad Utrecht.

Maar het aantal bussen van U-OV dat te vroeg van de halte vertrok, is gestegen en ook het aantal ritten dat uitviel of dat niet volledig werd afgemaakt, om grotere vertraging op de terugweg te voorkomen, is verder toegenomen.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Stijging OV-gebruik Utrecht vooral in streek | OVPro.nl