Laadlocatie Arriva-bus Limburg

Arriva past dienstregeling aan door nieuwe e-bussen

Vervoerder Arriva voert halverwege het jaar enkele aanpassingen door in de busdienstregeling in Limburg. Een belangrijke reden daarvoor is de komst van 55 nieuwe elektrische bussen op 30 juni, maar tegelijkertijd wordt er met de nieuwe tijden en lijnen beter ingespeeld op het reizigersaanbod. Daarnaast voorziet de nieuwe dienstregeling in een uitbreiding van de buslijnen rondom Nedcar.

Normaal wordt de dienstregeling alleen in december aangepast, maar vanwege de laadtijden van de elektrische voertuigen is het noodzakelijk om de tijden nu al aan te bussen. Door de introductie van nog eens 55 elektrische bussen in de concessie Limburg, groeit de zero emissie-busvloot naar 96 stuks.

Streekvervoer

Dat is al de helft van de busvloot in Limburg. Uiteindelijk willen Arriva en de provincie Limburg dat het busvervoer in de hele concessie in 2025 of 2026 volledig uitstootvrij wordt uitgevoerd. Met de nieuwe streekbussen gelooft Arriva in ieder geval een van de struikelpunten te hebben aangepakt. Tot nog toe reden elektrische bussen namelijk vooral in het stadsvervoer. In de regio blijkt dat veel lastiger te organiseren omdat bussen daar vaak langere afstanden rijden en het minder gemakkelijk is om laadpalen te plaatsen.

In Limburg is nu besloten om op meerdere plaatsen (snel)laadpalen te plaatsen, afhankelijk van het aantal lijnen en het aantal bussen. In totaal zijn er langs de route dertien snelladers geplaatst. De voertuigen worden ook ’s nachts opgeladen in de stallingen door druppelladers, zodat de batterijen in de ochtend vol zijn. Deze bussen moeten jaarlijks 100.000 kilometer gaan afleggen.

Reizigersdata

Daarnaast heeft de vervoerder ook de kans gegrepen om andere lijnen onder de loep te nemen op basis van de reizigersdata. Daardoor is besloten om bijvoorbeeld lijnen 2, 3 en 4 in de regio Weert te vervangen door vraagafhankelijk vervoer. Verder is het besluit genomen om de halfuursdienst op bepaalde lijnen om te zetten naar een uurdienst.

Tegelijkertijd wordt de bediening van Nedcar juist uitgebreid, onder andere met de komst van een nieuwe verbinding op werkdagen tussen Sittard en Nedcar-Holtum. De nieuwe dienstregeling en de aanpassingen per lijn staat op de website van Arriva en is te vinden bij de bushaltes. De treindienstregeling verandert niet.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.