Stichting Veteraan Autobus24

Stichting Veteraan Autobussen viert jubileum

De Stichting Veteraan Autobussen (SVA) viert op 21 en 22 augustus haar 50-jarige bestaan met een beurs en een symposium in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Naast museumbussen zullen ook de meeste recente bustypes van verschillende busleveranciers te bewonderen zijn. “Als je je afvraagt of er nog een toekomst is voor de bus, kun je dat hier horen en zien”, aldus voorzitter Niek van Trigt van de SVA. “De toekomst van de bus is glansrijk én groen.”

De SVA heeft een flink aantal oude bussen in bezit waarvan er tientallen getoond worden aan de bezoekers. Bezoekers kunnen die oude voertuigen op de beurs vergelijken met hun moderne tegenhangers van leveranciers VDL, Volvo, Van Hool, Mercedes-Benz en Ebusco. Zo wordt in beeld gebracht wat het busvervoer in de komende jaren kan gaan betekenen.

Symposium

Op 21 augustus vindt parallel aan de beurs een symposium plaats over de energietransitie in het busvervoer in Nederland. Onder leiding van dagvoorzitter Pedro Peters geven verschillende sprekers daar antwoord op vragen zoals: Welke energiebronnen kunnen worden ingezet en wat betekent dat voor het busvervoer? Wat zijn de ervaringen met de invoering van gas, hybride voertuigen en elektrisch aangedreven bussen tot nu toe? Is ook op lange afstand elektrisch busvervoer haalbaar? Is waterstof een alternatief dat op korte termijn beschikbaar en toepasbaar is?

Enkele sprekers gaan bovendien dieper in op de Bus van de Toekomst. Dan gaat het bijvoorbeeld over de mogelijkheid dat de buschauffeur in de toekomst niet langer nodig is en over de rol van de bus in het collectieve vervoer. En natuurlijk komt ook aan bod wat er gaat gebeuren met de museumbussen. Kunnen museumbussen die op benzine of diesel rijden straks nog wel de weg op om het historisch mobiel erfgoed te laten zien? Het is mogelijk aan te melden voor dit symposium via www.sva-museumbussen.nl.

Crossley

Een van de kopstukken uit de collectie van de SVA is een groene Crossley. Deze bus komt uit 1947 en werd gemaakt na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog waren veel bruggen opgeblazen en daardoor was het treinvervoer gehinderd. Deze bussen werden als vervanging ingezet. “Op de beurs zetten we deze groene bus van vroeger tegenover de ‘groene’ bus van nu”, vertelt Van Trigt.

De beurs is op beide dagen geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Het jubileum wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van streekvervoerders en vervoerbedrijven in het besloten vervoer en heeft verder steun gekregen van betrokkenen bij het cultureel mobiel bus-erfgoed. De entree bedraagt 5 euro per persoon en is gratis voor kinderen onder de 12 jaar. Bezoekers kunnen bovendien niet alleen de bussen bezichtigen, maar krijgen tegelijkertijd de gelegenheid om nog een rondje af te leggen in de historische bus.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de beurs of het symposium via de website www.sva-museumbussen.nl. Bekijk het fotoalbum met enkele museumbussen van de SVA. 

Affiche busshow

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.