Elektrische Mercedes-Benz Citaro debuteert buiten Duitsland

Na al verschillende bestellingen in thuisland Duitsland, treedt de elektrische Mercedes-Benz eCitaro nu ook over de grenzen heen. De Duitse busbouwer heeft bestellingen voor dit voertuig ontvangen uit Luxemburg, Noorwegen en Zweden. In totaal twintig elektrische bussen zullen in verschillende uitvoeringen in deze drie Europese landen gaan rijden.

Negen bussen zijn aangeschaft door vervoerder Voyages Emile Weber in Luxemburg. Nog eens zes Mercedes-Benz eCitaro’s zullen in de Noorse hoofdstad Oslo rondrijden bij vervoerder Norgesbuss. De laatste vijf zijn bestemd voor Bergkvarabuss in het Zweedse Ystad. “Deze bestellingen van gerenommeerde vervoerders in Luxemburg en Scandinavië toont het brede scala aan variaties voor de eCitaro”, aldus Ulrich Bastert van Daimler Buses. De bussen worden namelijk in verschillende uitvoeringen geleverd.

Tekst loopt door onder foto

Interieur Mercedes-Benz eCitaro
Reikwijdte

Zo hebben de vervoerders gekozen voor ander batterijpakketen. In Luxemburg en Zweden is gekozen voor een uitrusting met twaalf batterijen en een capaciteit van 292 kilowattuur (kWh). In Noorwegen is echter gekozen voor tien batterijen en een capaciteit van 243 kWh. Bovendien is de bus uitgerust met een pantograaf op het dak, zodat de accu tussendoor bijgeladen kan worden en de actieradius vergroot wordt.

Daarnaast zijn de voertuigen aan de persoonlijke wensen van de vervoerder aangepast. Voyages Emile Weber en Bergkvarabuss hebben gekozen voor de variant met twee deuren, terwijl passagiers in Oslo via drie deuren zullen kunnen in- of uitstappen. Daarnaast koos de Luxemburgse vervoerder ervoor om de zitplaatsen in het voorste deel van de bus op verhoogde platformen te plaatsen en uit te rusten met gordels. In Scandinavië hebben de voertuigen een alcoholtester voor de chauffeur gekregen.

Duitsland

Tot nog toe bleef de eCitaro, die begin 2018 werd gepresenteerd, binnen de grenzen van Duitsland. Daar zijn al tientallen bussen besteld. De grootste bestelling kwam afgelopen april van de Duitse vervoerder ESWE Verkehrsgesellschaft mbH uit Wiesbaden. Die vervoerder wil met de bestelling van 56 elektrische voertuigen meteen een vijfde van de busvloot verduurzamen.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.