Bus, trein, Arriva, spoorovergang, Zutphen

Wellicht toch beursgang voor Arriva

Arriva-moeder Deutsche Bahn zou alsnog overwegen om de dochtermaatschappij naar de beurs te brengen. Dat melden ingewijden aan het persbureau Bloomberg. Dit is een alternatief in het geval dat de verkoop te weinig oplevert. Daarvoor zou het bedrijf momenteel een zogenaamde IPO, de eerste uitgifte van aandelen of obligaties op een effectenbeurs, voorbereiden.

De Duitse vervoerder lijkt te hebben gekozen voor het Nederlandse Euronext Amsterdam en zou zelfs al een prospectus hebben aangevraagd bij de Nederlandse toezichthouder. Deutsche Bahn weigerde verder commentaar te geven.

Verkoop

Al langer speelt een mogelijke verkoop of beursgang van Arriva en eerder dit jaar werd duidelijk dat de Duitse vervoerder het bedrijf zou gaan afstoten. Deutsche Bahn moest zich meer richten op de eigen markt in Duitsland en de schuld aflossen. Naar schatting hoopt DB zo’n 2,2 miljard euro voor Arriva te krijgen. Dat is overigens al flink bijgesteld – begin dit jaar werd namelijk nog gesproken over een bedrag van 3,5 tot 4 miljard euro.

Er is al interesse getoond in het bedrijf door private equity-bedrijven, net als door rivaliserende vervoerders in het openbaar vervoer. De eerste echte aanbiedingen komen vanaf deze week binnen. Volgens de ingewijden wordt in september besloten of er een verkoop volgt of toch een beursgang.

Bloomberg meldt dat DB tot nog toe altijd een voorstander lijkt te zijn geweest van de verkoop van het bedrijf als een geheel, maar de vervoerder houdt nu blijkbaar toch een alternatief achter de hand. Volgens de anonieme bronnen is het mogelijk dat Deutsche Bahn al in het laatste kwartaal van dit jaar een meerderheidsbelang op de Nederlandse beurs brengt, om de rest in de loop van de tijd te verkopen.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur van VerkeersNet.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder OVPro.nl.

1 reactie op “Wellicht toch beursgang voor Arriva”

kees boer|21.08.19|15:34

Ik begrijp dan nog steeds niet wat de gevolgen zijn,de Arriva heeft echt wel een bestaansrecht wel of niet zelfstandig daar deze in meerdere Europese landen bekend is zoals ook in Engeland,Denemarken,Tjechië en zelfs in Slowakije

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.