Qbuzz vervoersbedrijf. Foto: Archief OVPro.nl

Proef met asielbus verlengd; geen incidenten meer

De proef met een zogenoemde asielbus, tussen Emmen en het azc in Ter Apel (Groningen), krijgt een vervolg. Volgens vervoersbedrijf Qbuzz is de pilot tot nu toe succesvol en zijn er geen incidenten meer geweest, niet op de pendelbus maar ook niet op de reguliere lijnbussen in de regio. Dat bevestigt Qbuzz na berichtgeving van Hart van Nederland.

De proef ging half mei van start omdat asielzoekers overlast veroorzaakten op de lijnbussen. Buschauffeurs voelden zich niet veilig meer, na bedreigingen en intimidaties. De pilot zou donderdag aflopen. Er wordt nu overlegd over de nieuwe duur van de proef en hoe die precies vorm moet krijgen, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. In de tussentijd loopt die door.

Prijs kaartje

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol liet vorige maand al weten dat de eerste ervaringen met de pendelbus positief waren. De vervoerder had de zaak destijds zelf aangekaart, nadat buschauffeurs dreigden om de bushalte bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel voorbij te gaan rijden. De inzet van beveiligers had geen effect.

Als alternatief werd gesproken over een gratis bus, speciaal voor inwoners van het asielzoekerscentrum. Maar de Tweede Kamer drong erop aan het vervoer niet gratis te maken, om wangedrag niet te belonen. Daarom is de prijs van een kaartje vrijwel gelijk aan die voor de normale buslijn. De kaartjes voor de asielbus moeten vooraf worden gekocht. Ook is de bushalte bij de ingang van het azc, en daarmee in het zicht van de beveiliging.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Proef met asielbus verlengd; geen incidenten meer”

kees boer|15.08.19|15:00

Het was een idioot gedoe en schandalig met de incidenten ,de asielzoekers hebben zich aan te passen anders gewoon terugsturen;als wij in een ander land zijn moeten we toch ook aanpassen ?
Dan moeten we toch ook houden aan de plaatselijk geldende regels ?

Arco Sierts|15.08.19|16:44

Bijzonder dat er op de gewone streekbus voortdurend incidenten waren, en op de ‘Apartheidsbus’ niet. Kan iemand daar een sluitende verklaring voor geven? Is het puur het verplicht vooraf kopen en afrekenen van het buskaartje? Maar dat kan toch ook bij het reizen met de gewone bus?
Of gedragen de asielzoekers zich ineens voorbeeldig als ze in de eigen groep zitten, of andersom gezegd, gaan sommigen zich misdragen als er Nederlanders bij zitten? Zo ja waarom? Voer voor onderzoekers, me dunkt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.