Qbuzz vervoersbedrijf. Foto: Archief OVPro.nl

Lokale partijen willen ‘asielbus’ in Groningen behouden

De speciale bus die op en neer pendelt tussen het asielzoekerscentrum in Ter Apel en Emmen moet ook na 15 december gewoon blijven rijden. Daarvoor pleiten de coalitiepartijen in de Groningse gemeente Westerwolde. Eerder waren er veel incidenten in de reguliere bus die nabij dit centrum stopte, maar sinds de komst van deze bus is daar geen sprake meer van. 

Een jaar geleden was de overlast op buslijn 73 zo hevig geworden, dat buschauffeurs van Qbuzz overwogen om niet langer te stoppen bij de halte bij het azc. Volgens de Ondernemingsraad was het niet meer veilig voor chauffeurs en zouden andere reizigers de bus ontlopen. Qbuzz had extra beveiligers ingezet, maar zonder resultaat.

Einde proef

Uiteindelijk werd mede door rijkssubsidie een pendelbus gerealiseerd. Kaartjes hiervoor moeten vooraf worden gekocht en de halte bevindt zich in het gezichtsveld van de beveiliging van het azc. Daarmee hield de overlast op. Maar de inzet van deze bus was slechts een proef en onlangs maakte het ministerie van Justitie en Veiligheid het einde hiervan bekend. Vanaf 15 december zullen asielzoekers uit het centrum weer gewoon met bus 73 moeten reizen.

“Wij willen dat de pendelbus blijft”, zegt het PvdA-raadslid Wim Eilert tegen het Dagblad van het Noorden. Ookde andere partijen vinden dat het nut van de pendelbus is bewezen en daarom moet blijven. Dit onderwerp staat volgende week tijdens de raadsvergadering op de agenda. De burgemeester van Westerwolde heeft al gezegd ook bezorgd te zijn over het opheffen van deze bus. “Maar we gaan ervan uit dat de situatie wordt aangepast als zich op lijn 73 toch weer problemen voordoen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.