Connexxion wil proef met statushouders uitbreiden

In de regio Arnhem rijden inmiddels zeven statushouders op de bus. De achtste nieuwe buschauffeur komt eraan. Dat is het resultaat van een project waarbij vervoerder Connexxion vluchtelingen ging opleiden tot buschauffeur. Het is een van de manieren waarop de vervoerder probeert nieuwe chauffeurs te werven en Connexxion wil dit uitbreiden. 

Vorig jaar maakte de vervoerder bekend samen met de gemeente Arnhem en Consolid te starten met een pilot, waarbij ze statushouders gingen opleiden als buschauffeur. Daarvoor bleek flink wat animo te zijn op dat moment en een deel daarvan wordt inmiddels ingezet als bestuurder in de Arnhem. Ook in andere concessies zijn chauffeurs nodig en het is de ambitie dit ook uit te rollen in Nijmegen en in Eindhoven.

Statushouders

Deze statushouders hebben nog geen papieren en daarom is een samenwerking met de gemeente Arnhem noodzakelijk. Die draagt zorgt voor de juiste documenten. Volgens Theo Duivesteijn van Connexxion was taal de grootste uitdaging voor deze mensen. Daarom heeft de vervoerder een flink aantal taalcursussen gegeven, zodat ze zich begrijpend kunnen uitdrukken in het Nederlands. “Ze vinden het prachtig en zijn blij dat ze rijden”, aldus Duivesteijn tegen Omroep Gelderland.

De vervoerder weet ook dat dit niet voldoende is om het komende personeelstekort op te lossen. De gemiddelde leeftijd van buschauffeurs is bij alle vervoerders hoog en dus ook bij Connexxion. Er zijn de komende jaren tientallen nieuwe buschauffeurs nodig. Ook op andere manieren wordt daarom gezocht naar nieuwe medewerkers.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.