Gedeputeerde: Friese kern raakt OV niet kwijt

Kleine kernen in de provincie Friesland hoeven niet bang te zijn dat ze in de nieuwe concessie geen OV-verbinding meer hebben. Dat heeft gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder beloofd, nadat eerder deze maand veel onrust ontstond in verschillende kleine Friese dorpen. Op basis van informatie in het nieuwe bestek, vreesden zij hun busverbinding te verliezen.

Maar die vrees is volgens de gedeputeerde ongegrond. Het nu gepubliceerde bestek is namelijk nog maar een ontwerp. De provincie zal dat nog bijstellen op basis van de reacties die gemeenten, reizigersorganisaties en vervoerders kunnen opsturen. Zij hebben daar nog de tijd voor tot en met 17 maart.

Foutje

Een aantal kleine kernen trok aan de bel, omdat deze dorpjes helemaal ontbraken in het Programma van Eisen (PvE) voor de concessie van 2022 tot 2032. Volgens Fokkens-Kelder is dit het resultaat van dorpen die in het ontwerp ten onrechte zijn weggevallen. Deze plaatsen zullen in de definitieve versie wel degelijk aan bod komen.

De provincie heeft inmiddels al 55 reacties gekregen op het ontwerp, waarin de opdrachtgever de mogelijkheid heeft geboden om maximaal tien procent van al het huidige OV te vervangen voor maatwerk. Daarmee wil de provincie voorkomen dat voertuigen nagenoeg leeg rondrijden. “Ik wil geen lucht vervoeren maar personen”, stelt de gedeputeerde. Maatwerk is dan een slimme oplossing.

“We willen een openbaar vervoer dat aansluit bij wat deze tijd vraagt’’, vertelt Fokkens-Kelder. “Bijvoorbeeld de behoefte om snel en efficiënt van A naar B te gaan. Maar we willen met het openbaar vervoer ook de leefbaarheid op peil houden op het platteland.”

Lees ook:

Lege bussen vragen maatwerk op platteland én in stad in Friesland

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Gedeputeerde: Friese kern raakt OV niet kwijt”

kees boer|01.03.20|15:11

Ging dat maar in Noord- Holland ook zo daar heeft de kern Ankeveen totaal geen bus,ook niet van een buurtbus,niemand die er iets over rept;………….schandelijk !

Wiebe Goossen|03.03.20|14:43

Minimaal OV zou overal gegarandeerd moeten zijn!

Ibo De Joode|15.03.20|19:42

Ik volg het van nabij, woon in Franeker. De provincie Friesland heeft het al als bezuiniging ingeboekt, dus ik zie het gestrekte lijnenverhaal helaas gewoon doorgaan. Dus de bussen gaan m.i. gewoon buiten de dorpen rijden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gedeputeerde: Friese kern raakt OV niet kwijt | OVPro.nl

Gedeputeerde: Friese kern raakt OV niet kwijt

Kleine kernen in de provincie Friesland hoeven niet bang te zijn dat ze in de nieuwe concessie geen OV-verbinding meer hebben. Dat heeft gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder beloofd, nadat eerder deze maand veel onrust ontstond in verschillende kleine Friese dorpen. Op basis van informatie in het nieuwe bestek, vreesden zij hun busverbinding te verliezen.

Maar die vrees is volgens de gedeputeerde ongegrond. Het nu gepubliceerde bestek is namelijk nog maar een ontwerp. De provincie zal dat nog bijstellen op basis van de reacties die gemeenten, reizigersorganisaties en vervoerders kunnen opsturen. Zij hebben daar nog de tijd voor tot en met 17 maart.

Foutje

Een aantal kleine kernen trok aan de bel, omdat deze dorpjes helemaal ontbraken in het Programma van Eisen (PvE) voor de concessie van 2022 tot 2032. Volgens Fokkens-Kelder is dit het resultaat van dorpen die in het ontwerp ten onrechte zijn weggevallen. Deze plaatsen zullen in de definitieve versie wel degelijk aan bod komen.

De provincie heeft inmiddels al 55 reacties gekregen op het ontwerp, waarin de opdrachtgever de mogelijkheid heeft geboden om maximaal tien procent van al het huidige OV te vervangen voor maatwerk. Daarmee wil de provincie voorkomen dat voertuigen nagenoeg leeg rondrijden. “Ik wil geen lucht vervoeren maar personen”, stelt de gedeputeerde. Maatwerk is dan een slimme oplossing.

“We willen een openbaar vervoer dat aansluit bij wat deze tijd vraagt’’, vertelt Fokkens-Kelder. “Bijvoorbeeld de behoefte om snel en efficiënt van A naar B te gaan. Maar we willen met het openbaar vervoer ook de leefbaarheid op peil houden op het platteland.”

Lees ook:

Lege bussen vragen maatwerk op platteland én in stad in Friesland

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Gedeputeerde: Friese kern raakt OV niet kwijt”

kees boer|01.03.20|15:11

Ging dat maar in Noord- Holland ook zo daar heeft de kern Ankeveen totaal geen bus,ook niet van een buurtbus,niemand die er iets over rept;………….schandelijk !

Wiebe Goossen|03.03.20|14:43

Minimaal OV zou overal gegarandeerd moeten zijn!

Ibo De Joode|15.03.20|19:42

Ik volg het van nabij, woon in Franeker. De provincie Friesland heeft het al als bezuiniging ingeboekt, dus ik zie het gestrekte lijnenverhaal helaas gewoon doorgaan. Dus de bussen gaan m.i. gewoon buiten de dorpen rijden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.