Bus van EBS in concessie Haaglanden Streek op Zoetermeer Centrum West

‘Snel financiële steun nodig voor OV-bedrijven’

Foto: Inge

De overheid moet snel met financiële steun komen voor OV-bedrijven. Deze oproep doet reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV. Met name vervoerders in het stads- en streekvervoer dreigen in financiële problemen te komen doordat er vanwege de coronacrisis nog maar nauwelijks reizigers zijn.

“Om vervoerders, die hun financiering grotendeels uit reizigersopbrengsten halen, voor omvallen te behoeden, dient de overheid snel met financiële steun over de brug te komen, net zoals bijvoorbeeld kleine ondernemingen zoals de buurtkoffiezaak en grote ondernemingen zoals KLM steun is toegezegd. Nederland is niet gebaat bij vervoerbedrijven die niet langer aan hun verplichtingen kunnen voldoen en daardoor de dienst moeten staken”, aldus Maatschappij Voor Beter OV.

Verlies aan inkomsten

Voorzitter Pedro Peters van OV-NL gaf vorige week zondag in een interview met OVPro al aan dat stads- en streekvervoerders met een uitval van 50 procent 60 miljoen euro per maand zouden mislopen. De verwachting is dat dit nog verder oploopt nu het aantal reizigers met ongeveer 80 procent is afgenomen. “Er moet iets gebeuren, want dit kunnen bedrijven niet opvangen. Dat is onmogelijk”, aldus Peters.

Financiële steun

Maatschappij Voor Beter OV wijst erop dat het openbaar vervoer zo goed mogelijk dient te blijven rijden, “om mensen in vitale beroepen naar hun werk te kunnen brengen”. Het is volgens de reizigersorganisatie ook “niet voor niets dat ook het OV telkens als essentiële sector wordt genoemd”. Ook houders van reisabonnementen zouden daarnaast een compensatie moeten krijgen wanneer zij hun abonnement niet kunnen gebruiken.

Lees meer in het dossier over het coronavirus.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.