Bussen van Arriva in Limburg, Volvo, VDL, Mercedes

Gebruik regionaal OV stijgt in 2019 door

Bussen van Arriva in Limburg, Volvo, VDL, Mercedes

Steeds meer mensen reizen met bus, tram, metro en regionale trein. Het gebruik van dit regionale openbaar vervoer is in 2019 met 5,0 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee zet de groei van de afgelopen jaren door.

Dit blijkt uit de reisgegevens van de OV-chipkaart, die door CROW-KpVV zijn opgevraagd bij de verschillende OV-autoriteiten. In deze cijfers ontbreken de reizigerskilometers die op papieren vervoerbewijzen zijn gereisd. CROW belooft deze wel te betrekken wanneer het na de zomer de definitieve OV-cijfers publiceert in de Staat van het OV.

Piek

De cijfers tonen het succes van het regionale openbaar vervoer, aangezien het OV-gebruik in 2019 hoger was dan ooit tevoren. “Nu de coronacrisis het gebruik van het regionale openbaar vervoer heeft gedecimeerd, zouden we bijna vergeten dat 2019 een buitengewoon goed OV-jaar was.” De cijfers van 2018 zijn enigszins vertekend omdat in dit jaar veel dagen niet werd gereden door stakingen. Maar zelfs als hiervoor wordt gecorrigeerd, kan een groei van 3,6 procent worden opgemerkt.

Uit de staat van het OV bleek vorig jaar al dat meer reizigers gebruikmaken van het OV en ook verder reizen. Het gebruik nam tussen 2014 en 2018 met 11,8 procent toe voor bus, tram en metro en zelfs met 30,3 procent voor de regionale trein. Ook de tevredenheid lijkt toe te nemen, zoals de OV-klantenbarometer steeds uitwijst. Dit jaar scoorde het regionale OV een 7,9.

Efficiënter OV

Opvallend is dat het aanbod niet is meegegroeid met deze groei. Dit betekent dat het OV vooral efficiënter is geworden. Daarnaast concentreert de groei zich sterk in de Randstad. Al ongeveer 40 procent van van alle ritten en reizigerskilometers worden afgelegd in de regio Amsterdam en rondom Rotterdam en Den Haag.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.