Elektrische bus van EBS in concessie Waterland (Edam)

Inschrijvingstermijn voor Zaanstreek-Waterland verlengd tot 5 november

Foto Inge

Door de coronacrisis is de inschrijvingstermijn voor de aanbesteding Zaanstreek-Waterland zes maanden verlengd. Vervoerders lieten onlangs weten dat het niet haalbaar is om nu een adequate bieding te doen en daarom heeft het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio Amsterdam besloten de sluitingsdatum te verzetten naar 5 november.

De concessie Zaanstreek-Waterland moet eigenlijk ingaan op december 2021. Dat is dertien maanden na de nieuwe sluitingsdatum. In die periode moet de concessieverlener de biedingen nog beoordelen en een nieuwe vervoerder kiezen. De Vervoerregio kan nog geen duidelijkheid geven over de gevolgen van dit besluit voor de inwerkingtreding van de nieuwe concessie.

Ingangsdatum concessie

Het Dagelijkse Bestuur benadrukt te begrijpen dat de ingangsdatum van de concessieperiode hierdoor in gedrang komt. Daarom zal de Vervoerregio de wenselijkheid onderzoeken van een aanpassing van die ingangsdatum. “Er wordt ook op nationaal niveau nagedacht over hoe er omgegaan moet worden met concessieverleningen voor de komende periode. Hier sluit de Vervoerregio bij aan.”

Het bestek voor Zaanstreek-Waterland is in november 2019 op de markt gegaan en eigenlijk wilde de concessieverlener alle biedingen op 7 mei binnen hebben. Maar door de impact van het coronavirus op het OV, moeten vervoerders nu al hun aandacht geven aan het goed voortzetten van de dienstverlening en het hoofd bieden aan de crisis.

Reizigersopbrengsten

Daarnaast zijn reizigersopbrengsten een belangrijk element in een bieding en op dit moment is het lastig om een goede inschatting te maken van die opbrengsten. Niet alleen is het aantal reizigers in de afgelopen weken teruggelopen tot ongeveer 10 procent van het normale aantal, maar het is ook niet in te schatten wat de gevolgen van deze crisis zijn voor het OV-gebruik op langere termijn.

“De Vervoerregio heeft oog voor de positie van de vervoerders en de onzekerheden die de huidige crisis met zich meebrengt met betrekking tot de concessieverlening Zaanstreek-Waterland”, laat de concessiehouder weten. De Vervoerregio zegt verder samen te werken met alle partners om de gevolgen van de coronacrisis in zo goed mogelijke banen te leiden.

Voorbereiding nieuwe concessie

Op dit moment verzorgt Connexxion het vervoer in de concessie Zaanstreek, terwijl EBS verantwoordelijk is voor het OV in Waterland. Gewoonlijk hebben vervoerders na een gunning al snel een jaar om nieuwe concessie te implementeren. De OV Ombudsman waarschuwde vorig jaar voor de risico’s wanneer vervoerders te weinig tijd krijgen om zich voor te bereiden op een concessiewisseling.

Lees ook:

Uitstel aanbesteding Zaanstreek-Waterland door corona

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.