Bus, U-OV, Qbuzz, Utrecht

Bouw nieuwe remise voor Utrechtse bussen gestart

De Utrechtse gedeputeerde Arne Schaddelee van Mobiliteit heeft deze week de eerste paal in de grond geslagen voor nieuwe busremise bij de P+R Westraven in Utrecht. De busremise moet volgens planning in het voorjaar van 2021 klaar zijn. Nu worden de bussen van U-OV nog gestald en onderhouden aan de Europalaan, maar op deze plaats wil de provincie Utrecht woningen bouwen. 

Belangrijk aan de nieuwe remise is dat deze ook geschikt wordt gemaakt voor het onderhoud en de stalling van de nieuwe elektrische bussen van U-OV. De vervoerder rijdt al een tiental elektrische bussen, maar dat aantal moet de komende jaren fors groeien.

De busremise wordt door de provincie Utrecht in eigen beheer gebouwd. De locatie bij Westraven is gekozen omdat het openbaar vervoer vanaf deze strategische locatie vlakbij verschillende uitvalswegen op de lange termijn goed bediend

Nieuwe gebouw

Duurzaamheid is belangrijk bij de bouw en de provincie vindt het ook belangrijk dat het gebouw meer is dan alleen functioneel. Om die redenen krijgt de nieuwe busremise een duurzame energievoorziening en bijpassende inrichting met kantoor, werkplaats en parkeerruimte voor de medewerkers van het vervoerbedrijf. De werkplaats wordt slim ingericht, zodat de looproutes van chauffeurs en monteurs zo kort en efficiënt mogelijk zijn.

De werkplaats krijgt zonnepanelen op het dak en het kantoor een groen dak. In de werkplaats wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijk daglicht. Het groene karakter van de locatie komt ook terug langs de zuid- en westzijde van het terrein, waar beplanting wordt aangebracht. De gedeelten van de constructie van het gebouw, die een kortere levensduur hebben, worden zo gebouwd dat deze snel en gemakkelijk te vervangen zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Bouw nieuwe remise voor Utrechtse bussen gestart”

Wiebe Goossen|28.04.20|13:48

Ik leefde in de wetenschap dat bussen in een garage, trams in een remise werden gestald, maar dit principe schijnt te zijn losgelaten (de Nieuwe Tijd, net wat u zegt…).

Gert-Jan Hondelink|28.04.20|15:16

Mij was ook al opgevallen – en dat geldt voor meer artikelen op OVPro en SpoorPro – dat de redacteuren van deze media niet beticht kunnen worden van materiedeskundigheid….

&w|06.05.20|08:26

Helaas, het ligt aan jullie wetenschap en materiaaldeskundigheid.
De definitie van het woord remise is namelijk “bergplaats voor trams of bussen” en wordt dus correct gebruikt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.