Connexxion bussen concessie Haarlem-IJmond (bron: Transdev)

Noord-Holland steekt 20 miljoen in OV-fonds

De provincie Noord-Holland stelt 20 miljoen euro beschikbaar voor een betere deur-tot-deurreis, het beter bereikbaar maken van woon- en werklocaties in Noord-Holland en een toekomstbestendig OV-netwerk. Met dit geld wordt de groei van reizigers opgevangen, die straks toch weer verwacht wordt. 

Voor corona groeide het aantal reizigers fors. Daarom is vanuit de provincie, de vervoerders en de gemeenten meer aandacht voor het ontwikkelen van OV-knooppunten, waar reizigers snel en gemakkelijk kunnen overstappen. Het geld wordt bovendien gebruikt voor de mobiliteit in regionale, grote kernen. Steden zoals Hoorn en Alkmaar zijn belangrijk voor OV-verbindingen met omliggende dorpen en de Metropoolregio Amsterdam en daarom investeert de provincie in goede verbindingen met deze steden met trein, HOV-bus, fiets en P+R-faciliteiten, waardoor Noord-Holland Noord en de Metropoolregio Amsterdam beter met elkaar verbonden zijn.

Stations

Bovendien worden maatregelen getroffen, om van de stationsomgevingen veilige, aantrekkelijke plekken te maken om te verblijven. Ze worden ook klimaatbestendig ingericht, wat betekent dat er meer ruimte komt voor groen en dat uitstootvrij vervoer wordt gestimuleerd. De ruimte rondom OV-knooppunten wordt optimaal ingericht voor woningbouw en werkgelegenheid. Hierdoor wordt de reistijd korter, zijn voorzieningen dichtbij en verminderen de files en de CO2-uitstoot.

De gemeenten Amsterdam en Almere, de Vervoerregio Amsterdam en provincie Noord-Holland en provincie Flevoland hebben een Regionaal OV Toekomstbeeld 2040 opgesteld. Hierin is de ambitie opgenomen om in 2040 het openbaar vervoer samen met de fiets en de auto onderdeel uit te laten maken van een geïntegreerd en uitstootvrij systeem waarmee bewoners en bezoekers snel, milieuvriendelijk en efficiënt van deur-tot-deur kunnen reizen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.