Wim van de Camp, Europarlement

Verlopen rijbewijs en code 95 zeven maanden langer geldig

Wim van de Camp, Europarlement

Rijbewijzen en beroepscertificaten die verlopen tijdens de coronacrisis blijven tot zeven maanden na de vervaldatum geldig. De regels gaan per 27 mei in en gelden voor alle Europese lidstaten. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. 

Naast de rijbewijzen en code 95, blijven ook APK-certificaten en Eurovergunningen langer geldig, weet TLN te melden. Chauffeurs krijgen bovendien zeven maanden extra de tijd om periodieke trainingen in te halen. De nieuwe regelgeving gaat vandaag in en is bindend voor alle lidstaten. Landen die al een ruimhartigere regeling hebben, mogen die behouden. In Nederland gold dat chauffeurs die door de uitbraak van het coronavirus de verplichte nascholing voor code 95 niet hebben kunnen volgen, dit bij de eerstvolgende mogelijkheid mochten afronden. Nu is die periode verlengd tot zeven maanden.

Duidelijkheid

Omdat Europese landen verschillende richtlijnen hanteerden rondom de geldigheid van verlopen rijbewijzen of beroepscertificaten, ontstond er veel onduidelijkheid. Zo gold eerder in Nederland dat rijbewijzen die na 16 maart waren verlopen geldig blijven tot 1 juni. Ook dat is op Europees niveau verruimd. Hier de belangrijkste afspraken op een rijtje:

  • Rijbewijs dat verloopt tussen 1 februari en 31 augustus blijft 7 maanden na vervaldatum geldig.
  • Code 95 blijft 7 maanden na vervaldatum geldig.
  • Zeven maanden extra tijd om periodieke training te volgen die gepland stond tussen 1 februari en 31 augustus.
  • APK-certificaat dat verloopt tussen 1 februari en 31 augustus blijft 7 maanden na vervaldatum geldig.
  • Eurovergunning die verloopt tussen 1 februari en 31 augustus blijft 6 maanden na vervaldatum geldig.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.