Arriva-bussen in Leeuwarden, Friesland

Aanbesteding Friese busconcessie voorlopig uitgesteld

De provincie Friesland stelt de aanbesteding van de nieuwe busconcessie in Friesland uit. Het is de verwachting dat vervoerders door de coronacrisis terughoudend zijn met het inschrijven op nieuwe aanbestedingen. Dat heeft het college van Gedeputeerde Staten dinsdag besloten.

Vervoerders worden nu hard getroffen door de coronacrisis en dit heeft gevolgen voor aanbestedingen. Door de procedure aan te passen, kan specifiek rekening gehouden worden met de huidige omstandigheden, maar ook met de mogelijkheid dat de effecten van de coronacrisis nog langer merkbaar zijn in het OV.

Marktconsultatie

Om bovendien meer inzicht te krijgen in de effecten van de huidige coronacrisis op het OV, start de provincie met een marktconsultatie. Hierin wordt het overleg aangegaan met vervoerder, zodat de provincie duidelijk krijgt hoe vervoerders aankijken tegen een aangepaste aanbestedingsprocedure en duidelijk kunnen maken hoe de provincie kan omgaan met een OV-aanbesteding in deze situatie.

De consultatie zal naar verwachting twee maanden duren. In die tijd moet duidelijk worden of een aangepaste aanbestedingsprocedure een reëel alternatief is. Iedereen die al een reactie heeft gegeven op het ontwerp voor het Programma van Eisen wordt geïnformeerd over het voorlopig uitstellen van de aanbesteding en van de publicatie van de reactienota.

De provincie laat verder weten dat het bij een alternatieve aanbestedingsprocedure mogelijk is dat het Programma van Eisen weer moet worden bijgesteld. “Zodra hierover meer duidelijkheid is, zullen indieners van reacties hierover geïnformeerd worden.”

Uitstel

De provincie Friesland is niet de enige concessieverlener die hiermee te maken heeft. De Vervoerregio Amsterdam besloot onlangs de inschrijftermijn voor de concessie Zaanstreek-Waterland te verlengen tot 5 november. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven vertelde bovendien vorige week dat er met alle concessieverleners wordt gesproken over de gevolgen die de coronacrisis heeft op nieuwe én op lopende concessies.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Aanbesteding Friese busconcessie voorlopig uitgesteld”

Loek van der Heide|09.06.20|13:05

Via Org. ROVER ‘Landelijk’ en inzake de MaaS organisatie is het nu zaak, om aangaande de CV/OV corridor ‘Fryslân-Afsluitdijk-Amsterdam te komen tot een integraal OV-verhaal
ook ten dienste vd OV ontsluiting Noordholland-Noord
– Snelbusvevoer Harlingen-Amdsterdam-Schiphol AF Harlingen via Hoorn naar ASD-Schiphol Rechtstreeks, via Heerhugowaard- Alkmaar
– zgn. Niteliners’ Hoorn-Harlingen / Harlingen-Groningen v.v. trein ook doorgaande treinen Af Harlingen-Leeuwarden naar Groningen-Bremen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.