RDW kenteken

RDW schaft keuring af voor snelle plaatsing schermen bus

Foto: RijschoolPro

De goedkeuringsplicht voor het aanbrengen van een afscherming in het bestuurdersdeel van een bus komt tijdelijk te vervallen. Daardoor kan de OV-sector sneller aan de slag met het plaatsen van schermen bij de bestuurder. Dit staat een advies van de RDW, dat inmiddels is overgenomen door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De RDW heeft de verkeersveiligheid van deze schermen in bussen onder de loep genomen, omdat dit kansen biedt om reizigers zelfs tijdens de coronacrisis voorin te laten instappen. De OV-sector heeft zelf aangegeven mogelijk een afscherming te willen plaatsen in het bestuurdersgedeelte van de bus. Daarom is gekeken naar de risico’s hiervan, bijvoorbeeld bij brand, invloed op het zicht of lichamelijk letsel, en naar de vereisten om een bus inclusief scherm op de weg te krijgen.

Maatregelen

Normaal gesproken moet de RDW een individuele bus goedkeuren, maar voor de snelheid is aangeraden om die plicht te laten vervallen. Omdat anders bijna 6.000 bussen gekeurd moeten worden, kan hierdoor een veel hoger tempo worden aangehouden bij het installeren van deze afschermen. En als de goedkeuring niet langer verplicht is, betekent dat geenszins dat voertuigeigenaren zich niet meer hoeven te houden aan alle gestelde eisen. De RDW vindt het loslaten van de keuringsplicht echter verantwoord, mede omdat de OV-sector een professioneel georganiseerde sector is.

Het betekent dus niet dat de schermen niet aan de normale eisen moeten voldoen. Er gelden maatregelen, om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Zo mag de afscherming alleen worden gemaakt van goedgekeurd materiaal, zoals acrylaat, polycarbonaat of iets dat hiermee vergelijkbaar is. Het zicht mag niet belemmerd worden en de schermen moeten voldoen aan de eisen op het gebied van brandveiligheid. Bij de inrichting mogen bedrijfsdeuren, nooduitgangen en gangpaden niet worden belemmerd.

APK

Het ministerie heeft het advies van de RDW overgenomen, zodat de goedkeuringsplicht voor het aanbrengen van afscherming(en) in het bestuurdersgedeelte tijdelijk vervalt. Er moet eveneens een set van permanente eisen geformuleerd worden waaraan bij de APK moet worden voldaan inzake afschermingen in het bestuurdersgedeelte. Het ministerie gaat daarvoor nu de regels ten aanzien van een afscherming in bussen nader concretiseren.

RDW heeft ook gekeken naar de plaatsing van schermen in het passagiersgedeelte. Dit vraagt echter een complexe aanpassing in de inrichting van een bus, omdat er nogal wat risico’s bestaan. Daarom heeft het ministerie hier besloten om de eisen voor het aanbrengen van schermen niet te versoepelen en vast te houden aan alle eisen en bestaande goedkeuringen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.